- Kontakt podaci -
 
  Telefoni:        e-mail:
     phone/fax:  ++387 (0)32 881 774                   dragan.trogrlic@tel.net.ba    
     mob:           ++387 (0)61 461 517        
  Preparati Ive i Dragana Trogrlića se mogu nabaviti jedino preko Dren doo. Žepče     
         

 

 

 

Piše: Dragan Trogrlić                   

Firma ,, Dren ,, Žepče  tel. 00387-(0)32-881-774

Web: www.dren-trogrlic.com E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Nakon što im se dijagnosticira zloćudni tumor mnogi ljudi se odlučuju da mijenjaju način ishrane i pribjegavaju raznim dijetama za koje, na osnovu različitih izvora, vjeruju da im mogu pomoći u borbi protiv bolesti. Najpoznatije su Brojsova terapija gladovanja i makrobiotika, a u posljednje vrijeme sve više oboljelih se odlučuje za tzv. Budwigovu uljno-proteinsku prehranu (Budwigov protokol ), koju je pedesetih godina osmislila  njemačka biokemičarka dr. Johanna Budwig. Međutim niti za jednu od spomenutih dijeta ne postoji prezentirano istraživanje koje bi dalo pouzdano naučno saznanje o njihovoj djelotvornost.

Zbog toga je posebnu pažnju naučnih krugova,  javnosti  i  prije svega oboljelih, izazvao rad grupe talijanskih naučnika u kojem su po prvi put dokazali da korištenje neke dijete može pomoći u borbi protiv raka. Radilo se o  tzv. ketogenoj dijeti. Rad je objavljen 2010.g. u časopisu Nutrition & Metabolism, a čitaoci original mogu pročitati na: http://www.nutritionandmetabolism.com/content/7/1/33  Zbog velikog interesa koje vlada za ovaj način ishrane, u ovom tekstu ćemo čitaocima objasniti mehanizam djelovanja ketogene dijete i predstaviti rezultate ovog istraživanja.

 

Ketogena dijeta - mehanizam djelovanja

Ketogena dijeta se već decenijama koristi u liječenju refrektornih ( upornih ) epilepsija. Osnovna karakteristika ovog načina ishrane je uključivanje visoke razine masnoća i niske razine ugljikohidrata. Objavljeno je dosta radova u kojima se prezentiraju uspjesi ove dijete kod liječenja epilepsija, uključujući i liječenje djece. Što se tiče korištenja ketogene dijete u liječenju raka, prije ovog rada, opisana su još 2 istraživanja koja su ukazivala na potencijal ove dijete u liječenju zloćudnih tumora. Prvi govori o privremenom zaustavljaju rasta tumora  želuca kod miševa, dok su u drugom predstavljeni rezultati koji govori o usporavanju rasta tumora prostate kod dijela oboljelih.

Uvođenje ketogene dijete kod oboljelih od raka ima za cilj da iskoristi metaboličke nedostatke koje ima većina tumorskih ćelija. Tumorske ćelije su metabolički izuzetno aktivne i za svoj rast i održavanje zahtijevaju velike količine energije koju dobijaju prvenstveno preko razgradnje glukoze ( šećera ). Ova razgradnja i u normalnim i u tumorskim ćelijama odvija se u dijelovima ćelija ( ćelijskim organelama ) zvanim mitohondrije. U mitohondrijama se hranjive materije razlažu, čime se oslobađa energija neophodna za normalno funkcionisanje svake ćelije uključujući i ćelije tumora. 

     U slučaju gladovanja, odnosno nedostatka glukoze, zdrave ćelije imaju i rezervni put kojim dolaze do energije. Kod gladovanja one su u mogućnosti da stvaraju energiju iz tzv. ketonskih tijela koja nastaju prilikom razgradnje masti. Sa druge strane tumorske ćelije su prilikom svog preobražaja iz normalnih u tumorske izgubile tu sposobnost i one do energije dolaze isključivo razgradnjom šećera. 

Ovaj nedostatak omogućava da se tumorske ćelije metabolički izoluju, odnosno da im se, zbog velike ovisnosti o pristupu glukozi, uskrati hrana a da to značajnije ne utiče na preživljavanje normalnih ćelija budući da one imaju alternativni put stvaranja energije. Ukratko, cilj ketogene dijete spriječiti dotok hrane tumorskim ćelijama, a da se to značajnije ne odrazi na zdravlje oboljelog.

Primjena ketogene dijete

Odmah da naglasim da se ketogena dijeta mora sprovoditi u specijaliziranim  medicinskim ustanovama u kojima se redovno mora kontrolisati unos svih esencijalnih tvari potrebnih za normalno funkcionisanje organizma, što se prati redovnim laboratorijskim pretragama.  Dnevni unos kalorije se ograničava na 600, što je otprilike 4 puta manje od uobičajenog dnevnog unosa odraslih.  Unutar ovih 600 kalorija odnos masnoća je 4 puta veći od unosa proteina i ugljikohidrata ( odnos 4 : 1 ). Uz dijetu se dodaju omega-3 masne kiseliene, srednje-zasićeni trigliceridi i mala količina dijetalnih vlakana . Ovo je najekstremniji oblik dijete i koristi se kod odraslih osoba koje boluju od zloćudnih tumora. Kod liječenje upornih epilepsija ovaj odnos je 3 : 1 ili 2,5 : 1 čime se udio proteina i ugljikohidrata povećava što pacijentima, a pogotovo djeci, omogućava da ovu dijetu lakše podnose. Uz to se ishrana obogaćuje dodatnim unosom multivitamina i uključujući B kompleks i minerala.

     U svom radu o djelotvornosti ketogene dijete talijanski naučnici su predstavili  rezultat koji su postigli kod šezdesetpetogodišnje žene, kod koje je 05. 12. 2008.g. dijagnosticiran glioblastom, najzloćudnijeg tumora koji se razvija u čovjeku.  Radi se o tumoru koji ubija 80% pacijenata unutar godinu dana od postavljene dijagnoze, bez obzira na primijenjeno liječenje. Kod ove žene radilo se o 2 tumora koji zbog svog položaja, liječnici nisu mogli u cijelosti ukloniti, pa je urađena tzv. parcijalna resekcija koja podrazumijeva uklanjanje većeg dijela tumorske mase ( slika 1 ). Nakon toga je uslijedila kemoterapija, a uz nju je uključena i ketogena dijeta sa 600 kalorija dnevno i odnosom masnoća naspram bjelančevina i ugljikohidrata 4:1. 

sl1

Slika 1: tumori nakon parcijalne resekcije

Poznato je da kemoterapija ima ograničen učinak u liječenju glioblastoma i da uspijeva tek privremeno zaustaviti njegov rast. Kod ove pacijentice, 2 mjeseca nakon uvođenja ketogene dijete došlo je do potpunog iščezavanja oba tumora ( slika 2 ), što se moglo pripisati samo promjeni u načinu ishrane. Tokom korištenja ove dijete dolazi do pada šećera u krvi, porasta masnoća i do pojave hiperuricemije, odnosno povećanja mokraćne kiseline u krvi. Visoke vrijednosti ove kiseline uzrokuju giht, bubrežne kamence ili zatajenje bubrega. Upravo je porast mokraćne kiseline i ozbiljna prijetnja od zatajenja bubrega bila glavni uzrok prekida dijete. Pacijentica je sa dijetom prekinula 22.07.2009.g., a snimanje magnetnom rezonancom koje je rađeno  09.10.2009. g., odnosno 3 mjeseca nakon prestanka dijete, otkrio je  povratak tumora, čiji rast više nije bilo moguće zaustaviti. 

sl4

Slika 2: nestanak tumora 2 mjeseca od uvođenja ketogene dijete

Izlječenje kod ove pacijentice nije postignuto ali evidentno smanjenje tumora, koje je postignuto zahvaljujući ovoj dijeti, ukazuje na to da korekcije u ishrani mogu doprinijeti u borbi protiv tumora.

Na kraju dajemo primjer jednodnevnog jelovnika ketogene dijete:

 

Doručak

Ručak

Večera

Kuhano jaje (cijelo)   

Krema od jaja

Pečeni oslić

Mlijeko punomasno  

Paradajz

Pečeni krompir    

Maslac

Brokula

Maslinovo ulje                

Maslinovo ulje          

Tikvice

Pavlaka 30%         

Banana                           

Pileće grudi bez kože

Proizvodi od bijelog brašna

Med                     

Oguljena jabuka

 
 

Maslinovo ulje

 

Težinski odnos namirnica prikazanih u tabeli određuju se ovisno o tome da li je u pitanju dijete ili odrasla osoba i prema tome da li je pacijentu potrebna dijeta za zloćudne tumore ( odnos 4 : 1 ) ili treba liječiti uporne epilepsije ( odnos 3 : 1, 2,5 : 1 ili 2 : 1 ). Uz dijetu idu i dodatci (vitamini, minerali …. ) koje smo spomenuli u tekstu.