- Kontakt podaci -
 
  Telefoni:        e-mail:
     phone/fax:  ++387 (0)32 881 774                   dragan.trogrlic@tel.net.ba    
     mob:           ++387 (0)61 461 517      
  Preparati Ive i Dragana Trogrlića se mogu nabaviti jedino preko Dren doo. Žepče     
         

 

 

 

     Do početka 80. godina prošlog stoljeća rak želuca je bio najčešći zloćudni tumor kod ljudi. Od tad se bilježi pad oboljelih, a tome su najviše zaslužne nove spoznaje o nastanku ove bolesti. Procent oboljelih u razvijenim zemljama se stalno smanjuje zahvaljujući mjerama prevencije koje se u tim zemljama poduzimaju, dok se u nerazvijenijim zemljama bilježi stalan porast oboljelih tako da je rak želuca u ovim zemljama drugi po učestalosti odmah iza raka pluća. Rak želuca je, nakon raka debelog crijeva, najčešći zloćudni tumor probavnih organa i jedan od najčešćih tumora uopšte. Svake godine u svijetu se dijagnosticira oko 850 000 novih slučajeva, a od ove bolesti godišnje umre oko 650 000 ljudi. Smrtnost od raka želuca znatno je veća nego kod raka debelog crijeva, a razlog tome su nespecifični simptomi u početnoj fazi bolesti, što otežava ranu dijagnozu kad je bolest izlječiva, kao i mali broj lijekova na koje je rak želuca osjetljiv.

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link Otvori PDF.

        Rak želuca se može podijeliti na intestinalni i difuzni. Dok nastanak difuznog karcinoma nije razjašnjen ali se pretpostavlja da je za njegov nastanak potrebna genetska podloga, intestinalni rak želuca povezan je sa djelovanjem faktora iz okoliša i ishrane. Intestinalni rak je u stalnom porastu u nerazvijenim zemljama, dok se u razvijenim zemljama bilježi pad oboljelih i to upravo zbog poznavanja faktora koji uzrokuju ovaj oblik raka i mjera prevencije koje se poduzimaju na sprječavanju njegovog nastanka. U ovom nastavku govorit ćemo o možda najvažnijem faktoru za razvoj intestinalnog karcinoma želuca. Radi se o infekciji bakterijom poznatoj pod imenom Helicobacter pylori ( helikobakter pilori ).

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link Otvori PDF.

     U borbi protiv raka i posljedica koje ova bolest izaziva suvremena medicina koristi preventivno djelovanje koje ima za cilj sprječavanje nastanka bolesti, zatim liječenje sa ciljam izlječenja oboljelog i palijativno liječenje. Palijativno liječenje primjenjuje se kod onih kod kojih je bolest toliko uznapredovala da se ne može očekivati izlječenje. Cilj ovog liječenja je djelomična kontrola bolesti i poboljšavanje kvaliteta preostalog života oboljelog. Kod nas se palijativno liječenje prepušta članovima porodice oboljelih, uz tek povremene intervencije liječnika, čime se i oboljeli i njegova porodica dovode u težak položaj i prepušta im se da se sami nose sa bolesti što nužno negativno utiče na sve aspekte njihovog života ( učenje, radnu sposobnost, mentalno zdravlje itd. ).

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link Otvori PDF.

     U posljednjih 20 godina nije bilo značajnijih pomaka u liječenju i preživljavanju oboljelih od raka želuca. Razlog tome treba tražiti u činjenici da je ovaj tumor osjetljiv na mali broj citostatika i da u posljednja dva desetljeća nisu otkriveni novi lijekovi koji bi se pokazali djelotvorni kod ovog zloćudnog tumora. Drugi razlog je taj što se nije značajno napredovalo niti u dijagnosticiranju ove bolesti u početnom stadiju, tako da se u najvećem broju slučajeva rak želuca otkrije  u uznapredovaloj fazi što bitno umanjuje šanse za izlječenje. Zbog toga smatramo da je važno čitaoce upoznati sa simptomima ove bolesti jer njeno pravovremeno otkrivanje je najvažniji uslov uspješnog liječenja. 

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link Otvori PDF.
dren