- Kontakt podaci -
 
  Telefoni:        e-mail:
     phone/fax:  ++387 (0)32 881 774                   dragan.trogrlic@tel.net.ba    
     mob:           ++387 (0)61 461 517      
  Preparati Ive i Dragana Trogrlića se mogu nabaviti jedino preko Dren doo. Žepče     
         

 

 

 

     Serija članaka na ovoj stranici ima za cilj da čitaocima prikaže najnovije spoznaje vezane za rak prostate. Govorit ćemo o faktorima rizika, najnovijim dijagnostičkim metodama, novim načinima liječenja, genskoj podlozi za nastanak ovog oboljenja kao i mogućem preventivnom djelovanju u cilju spriječevanja nastanka raka prostate.                

      Rak prostate u svijetu je četvrti po učestalosti među muškarcima, odmah iza raka pluća,  debelog crijeva i  želuca, dok je kod muškaraca starijih od 65 godina najčešći oblik raka. Godišnje u svijetu oboli oko 680 000 muškaraca, a oko 250 000 ih umre. Iako se radi o najviše proučavanom malignom tumoru rezultati njegovog liječenja još su daleko od željenog. U razvijenim zemljama rak prostate u muškaraca je na drugom mjestu po učestalosti, ali je i smrtnost od ovog oboljenja manja, zbog boljeg preventivnog djelovanja, što podrazumjeva redovite kontrole, rano otkrivanje, a samim tim i veći uspjeh liječenja, kao i bolja zdravstvena zaštita uopšte. 

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link Otvori PDF.

     Zbog sve većeg udjela starijih muškaraca u ukupnoj populaciji i oboljenja prostate koja su manje-više prisutna kod svih njih, bilo je potrebno pronaći odgovarajući marker koji bi ukazivao na ova oboljenja, a čije bi određivanje bilo brzo i jeftino. Kada je 1979. godine izoliran prostata specifičan antigen ( u daljnjem tekstu PSA ),  čija je uloga održavanje sjemene tekućine u tečnom stanju čime doprinosi plodnosti kod muškaraca i kad se pokazalo da se on u većim koncentracijama može naći kod većine oboljenja prostate, ubrzo je uveden u kliničku praksu i vremenom je postao nezamjenjiv dijagnostički pokazatelj oboljenja prostate. Zbog važnosti mjerenja PSA, u ovom tekstu ćemo detaljno objasniti kako se tumače vrijednosti ovog markera i kod kojih muškaraca, na osnovu dobivenih vrijednosti PSA, treba uraditi dodatne pretrage.

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link Otvori PDF.

     Osim dobroćudnog uvećanja prostate, sa starenjem muškaraca raste rizik i za razvoj zloćudnih tumora prostate. U razvijenim zemljama, gdje je udio starijih u ukupnom stanovništvu najveći, rak prostate je najčešće zloćudno oboljenje. U ovim zemljama se na 100 000 muškaraca rak prostate dijagnosticira kod njih 215. Od ovog broja oko 17% oboljelih će umrijeti od ovog oboljenja, što je u odnosu na druge zloćudne tumore dosta nizak procent umrlih. Tome je prije svega doprinijelo uvođenju boljih dijagnostičkih metoda koje omogućuju rano otkrivanje bolesti kad je ona izlječiva, ali i velike razlike u agresivnosti ovih tumora koja varira od potpuno indolentnih tumora koji za života muškarca, zbog izrazito sporog rasta neće izazvati značajnije zdravstvene probleme pa do izrazito agresivnih koji rano metastaziraju i u relativno kratkom vremenu uzrokuju smrt oboljelog.

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link Otvori PDF.

     Rak prostate u svojoj ranoj fazi najčešće nema simptoma što znatno otežava otkrivanje bolesti dok je ona još lokalnog karaktera i kad su izgledi za izlječenje najveći. Zbog toga liječnici insistiraju na redovitim pregledima starijih muškaraca. Ovim pregledima ne može se dijagnosticirati rak prostate, ali se, na osnovu ultrazvuka, digitorektalnog pregleda i vrijednosti PSA ( prostata specifičan antigen ) mogu izdvojiti oni pacijenti kod kojih treba uraditi dodatne preglede da bi se prisustvo bolesti moglo potvrditi ili isključiti. Kandidati za daljnje pretrage su muškarci kod kojih je digitorektalnim pregledom i ultrazvukom utvrđeno povećanje prostate sa tvrdim čvorovima i/ili uz to imaju visoke vrijednosti PSA. Kod njih je sljedeći korak uzimanje uzorka prostate ( biopsija ) radi dodatne analize. 

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link Otvori PDF.

      Nakon što je pregledom uzoraka tkiva prostate dijagnosticiran rak prostate i određen Gleason skor, o čemu smo govorili u ranijim nastavcima, pristupa se određivanju stadija bolesti. Određivanje stadija bolesti važno je kod izbora liječenja i na osnovu tog podatka liječnici odlučuju da li će liječenje imati kao primarni cilj izlječenje pacijenta ili će se koristiti palijativno liječenje kod kojeg se, zbog proširenosti bolesti, ne može očekivati izlječenje i koje ima za cilj produženje života pacijenta.

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link Otvori PDF.
dren