- Kontakt podaci -
 
  Telefoni:        e-mail:
     phone/fax:  ++387 (0)32 881 774                   dragan.trogrlic@tel.net.ba    
     mob:           ++387 (0)61 461 517      
  Preparati Ive i Dragana Trogrlića se mogu nabaviti jedino preko Dren doo. Žepče     
         

 

 

 

     U ovom tekstu govorit ćemo o uzrocima ženske neplodnosti. Treba naglasiti da su hormonski poremećaji, ne samo čest uzrok neplodnosti, nego su i podloga za nastanak drugih bolesti koje utiču na plodnost žene. Najčešći uzroci ženske neplodnosti su endometrioza, ciste na jajnicima ( cistični i policistični jajnici ), bolesti hipofize kao nadređene žlijezde ( adenom hipofize ), bolesti štitnjače ( hipertireoza i hipotireoza ), nepravilan razvoj maternice, začepljenje jajovoda, infekcije, imunološka nepodudarnost između muškarca i žene, kao i starost supružnika. Kako je pravilan menstrualni ciklus glavni preduslov plodnosti i znak zdravlja žene, prvo ćemo reći nešto o ženinom mjesečnom spolnom ciklus i kako se njegove nepravilnosti odražavaju na plodnost žene.Takođe ćemo u sklopu opisivanja pojedinih poremećaja detaljno razjasniti sve, manje poznate pojmove i u toku ovog serijala dati neku vrstu ginekološkog riječnika, tako da se žene lakše mogu snaći prilikom čitanja literature u kojoj se opisuju problemi vezani za ženske bolesti i neplodnost.  

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link Otvori PDF.

     U prošlom članku smo vidjeli da hormonski poremećaji direktno utiču na mogućnost začeća i svako odstupanje od standardnih vrijednosti u toku ciklusa može se negativno odraziti na plodnost žene. Međutim hormonski poremećaji na plodnost utiču i indirektno, tako da se kao posljedica hormonskih poremećaja javljaju bolesti koje uzrokuju neplodnost. Jedna od najčešćih bolesti tog tipa je endometrioza. Zbog učestalosti endometrioze, kao i zbog brojnih uzroka koji je mogu izazvat,i posvetit ćemo joj posebnu pažnju, jer je endometrioza ustanovljena kod oko 60% žena koje se liječe od neplodnosti. 

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link Otvori PDF.

     Još jedna ženska bolest koja je relativno čest uzrok neplodnosti, a za čiji razvoj su odgovorni hormoni, su miomi maternice. Radi se o dobroćudnim tumorskim tvorbama koji se pojavljuju na različitim dijelovima maternice, a iz vlastitog iskustva znamo da pacijentice najviše zanima maligni potencijal ovih tumora, odnosno kakve su mogućnosti da se iz mioma razvije rak. Maligni potencijal im je nizak i samo oko 0,3 % mioma može doživjeti promjene iz kojih se kasnije može razviti rak.

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link Otvori PDF.
dren