- Kontakt podaci -
 
  Telefoni:        e-mail:
     phone/fax:  ++387 (0)32 881 774                   dragan.trogrlic@tel.net.ba    
     mob:           ++387 (0)61 461 517      
  Preparati Ive i Dragana Trogrlića se mogu nabaviti jedino preko Dren doo. Žepče     
         

 

 

 

     Od svih zloćudnih tumora koji se razvijaju na ženskim organima, rak jajnika ima najmanji postotak izlječenja, čemu u najvećoj mjeri doprinosi nedostatak simptoma i nepostojanje testova rane dijagnostike u početnoj fazi, što za posljedicu ima kasno dijagnosticiranje oboljenja. Ipak u odnosu na 80. godine prošlog stoljeća kad je stopa petogodišnjeg preživljavanja bolesnica iznosila oko 25%, danas oko polovine žena sa rakom jajnika živi pet i više godina, a povećan je i procent potpunog izlječenja. Ovo poboljšanje postignuto je zahvaljujući novim saznanjima o prirodi ovog oboljenja, uvođenjem novih kirurških tehnika, ali prije svega zahvaljujući boljoj dijagnostici i ranom otkrivanju raka jajnika, čemu su doprinijele kampanje o važnosti redovitih periodičnih pregleda. kod kojih se dijagnosticira ovaj tumor 3 umiru unutar 5 godina od postavljene dijagnoze. Tome svakako doprinosi i činjenica da je rak jajnika bolest starije dobi, a prosječna starost žena umrlih od ovog tumora je 71 godina.

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link Otvori PDF.

     Rak jajnika u početnoj fazi svog razvoja nema nikakve simptome i najčešće se otkriva u kasnijim stadijima, kad su mogućnosti izlječenja minimalna. U razvijenim zemljama čine se napori da se identificiraju žene sa jednim ili više faktora rizika za razvoj raka jajnika, što bi omogućilo njihovo češće praćenje i blagovremeno otkrivanje bolesti u ranom stadiju, kad je izlječenje moguće.

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link Otvori PDF.

     Rak jajnika je zloćudni tumora žena čija se učestalost naglo povećava sa starenjem. Manje od 10% žena mlađih od 40 godina obolijeva od ovog tumora. Pojavnost naglo raste nakon 40. godine života, a najčešće obolijevaju žene u dobi između 70 i 80 godina života. Radi se zloćudnom tumoru čije liječenje, zbog niza nepovoljnih faktora, daje slabe rezultate tako da od 4 žene kod kojih se dijagnosticira ovaj tumor 3 umiru unutar 5 godina od postavljene dijagnoze. Tome svakako doprinosi i činjenica da je rak jajnika bolest starije dobi, a prosječna starost žena umrlih od ovog tumora je 71 godina.

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link Otvori PDF.
dren