- Kontakt podaci -
 
  Telefoni:        e-mail:
     phone/fax:  ++387 (0)32 881 774                   dragan.trogrlic@tel.net.ba    
     mob:           ++387 (0)61 461 517      
  Preparati Ive i Dragana Trogrlića se mogu nabaviti jedino preko Dren doo. Žepče     
         

 

 

 

     Kod opisivanja bolesti koje mogu uzrokovati neplodnost kod žena, posebnu pažnju odlučili smo posvetiti sindromu policističnih jajnika. Radi se o kompleksnom oboljenju za čiji je nastanak odgovoran čitav niz metaboličkih poremećaja. Novije spoznaje o ovoj bolesti dovele su i do promjene pristupa u njenom liječenju, o čemu ćemo takođe govoriti u našim tekstovima. Zbog činjenice da je ovo oboljenje često u djevojčica koje su ušle u pubertet, dat ćemo pregled najčešćih simptoma koje karakterišu sindrom policističnih jajnika, što će, vjerujemo, mladim čitateljkama i njihovim roditeljima dati bolji uvid u ovu bolesti i omogućiti da neke od simptoma i sami prepoznaju, što će ubrzati njihovu odluku da odu na liječnički pregled. Dodatni razlog da posenu pažnju posvetimo adolescentima, je i taj što uz policistične jajnike često idu i neki estetski poremećaji koji mogu biti neugodni, pogotovo za osobe toga uzrasta.Tu prije svega mislimo na pojavu hirzutizma ( pojačane dlakavosti ) i akni.  Danas se pravilnim izborom terapije postižu jako dobri rezultati u liječenju ove bolesti i bolje je sa terapijom početi što ranije. To posebno vrijedi ako je uzrok policističnih jajnika pretilost ( debljina ) i pojava inzulinske neosjetljivisti koja često ide uz pretilost.  Objasnit ćemo i kako same pacijentice aktivno mogu učestvovati u liječenju bolesti ako joj je uzrok prekomjerna težina, kao i kako mali gubitak na težini značajno utiče na poboljšanje stanja jajnika i zdravlja u cjelini. 

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link Otvori PDF.

     Koža je najveći ljudski organ. Ima značajnu sekretornu ulogu i učestvuje u regulaciji temperature. Ipak primarna joj je uloga zaštita organizma od različitih štetnih agenasa iz okoline, prije svega zračenja, kemijskih tvari i mikroorganizama. Promjene na koži mogu nastati zbog bolesti same kože, ali i zbog bolesti nekog drugog tkiva ili organa, koje se manifestuje i kožnom promjenama. Vrlo je važno znati ovu razliku, jer nam koža često daje signal o nekom patološkom stanju koje se odvija u dubini tijela. Najčešće promjene na koži zbog debljine je pojava strija koje se javljaju kao posljedica prekomjernog rastezanja kože. Koža pretilih osoba zbog nabora masnih naslaga i promjene kiselosti česta je meta različitih gljivičnih i bakterijskih infekcija. Mi ćemo se u ovom tekstu ograničiti na promjene kože uzrokovane faktorima koji su odgovorni za nastanak policističnih jajnika.

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link Otvori PDF.

     Važnu ulogu u nastanku sidromom policističnih jajnika ( PCOS ) igra prekomjerna tjelesna težina ( pretilost ) i preko 50% žena sa PCOS je pretilo. Osim toga gotovo sve žene sa policističnim jajnicima, koje su uz to i pretile, pate od inzulinske rezistencije, odnosno poremećaj sposobnosti odgovora na djelovanje inzulina, što za posljedicu ima povišenu količinu inzulina u krvi i pojavu hiperinzulinemije. Kad se tome doda i činjenica da kod pretilih žena sa policističnim jajnicima  gotovo redovita pojava hiperandrogenizma (90%), odnosno pojačano izlučivanje muških spolnih hormona, koje izlučuju jajnici sa poremećenom funkcijom, ali u značajnoj mjeri i masno tkivo, onda je jasno zašto smo se odlučili da ovaj članak posvetimo problemu pretilosti i šećerne bolesti tip 2, kao i opisu zdravstvenih tegoba koje pretilost sa sobom donosi. 

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link Otvori PDF.

     Svega 10% žena sa policističnim jajnicima imaju normalnu ovulaciju, a to je , kao što znamo, bitan uslov za normalnu reprodukciju. Iz dosadašnjih članaka čitaoci su mogli vidjeti da policistični jajnici nastaju kao posljedica niza poremećaja. Da bi se uopšte pristupilo liječenju bolesti, mora se prekinutu začarani krug koji ovu bolest uzrokuje. Rekli smo da policistični jajnici pojačano luče muške spolne hormone, što za posljedicu ima pojavu muškog tipa dlakavosti kod žena, a sa policističnm jajnicima najčešće je udružena debljina, što opet za posljedicu ima pojavu akni, dodatno lučenje muških spolnih hormona iz masnog tkiva, inzulinsku rezistenciju ( neosjetljivost ćelija na inzulin ), višak inzulina u krvi i pojavu šećerne bolesti tip-2. Uz sve to često je prisutna visoka razina luteinizirajućeg hormona ( LH ). Žene sa policističnim jajnicima ne moraju nužno imati sve pobrojane simptome, ali kod osoba sa visokim indeksom tjelesne mase često su prisutni svi ovi poremećaji. Da bi došlo do izlječenja, ovaj krug bolesti se mora prekinuti. Dokazana je veza između debljine i nastanka dijabetesa tip-2, a u prošlom broju ovog časopisa objasnili smo koliki je rizik nastanka ove bolesti sa porastom tjelesne mase. Mi ćemo u ovom tekstu govoriti kako pacijent može sam sebi pomoći. Tu prije svega mislimo na smanjenje tjelesne težine, koja ne podrazumijeva ekstremne dijete koje često, umjesto dobrobiti, dodatno narušavaju zdravlje. 

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link Otvori PDF.

 

   Razina šećera u krvi ne smije biti niti suviše visoka, ali niti preniska i ključni način borbe protiv dijabetesa je održavanje šećera u krvi unutar određenih granica. Važan dio ove borbe su preporuke o odgovarajućoj ishrani, kojih bi se oboljeli trebali pridržavati.Ovo vrijedi za sve oboljele od dijabetesa, bez obzira da li se radi o šećernoj bolesti tip jedan ili tip dva. U ovom članku mi ćemo pokušati objasniti kako i na osnovu čega se formira ishrana za oboljele od šećerne bolesti, kao i to zašto se pojedine namirnice trebaju izbjegavati ili znatno redukovati.

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link Otvori PDF.
dren