- Kontakt podaci -
 
  Telefoni:        e-mail:
     phone/fax:  ++387 (0)32 881 774                   dragan.trogrlic@tel.net.ba    
     mob:           ++387 (0)61 461 517      
  Preparati Ive i Dragana Trogrlića se mogu nabaviti jedino preko Dren doo. Žepče     
         

 

 

 

     Mada se smatra da hipertireoza u trudnoći nije za razvoj fetusa toliko opasna kao usporen rad štitnjače ( hipotireoza ) i suvišak hormona štitnjače može negativno utjecati na zdravlje fetusa i trudnice. Poseban rizik za normalan razvoj fetusa su hipertireoze koje zahtijevaju hitno liječenje jer su mogućnosti liječenja hipertireoze u trudnoći znatno sužene i potrebno je izabrati prvi način liječenja koji će kod majke dovesti do kontrole bolesti, a da pri tom liječenje ne ugrozi normalan razvoj fetusa. Kod žena koje boluju od hipertireoze potrebno je, prije planiranja trudnoće, hormone štitnjače dovesti u normalne okvire jer nije moguće prepoznati bolesnice kod kojih će se u toku trudnoće razviti teži oblik hipertireoze koji se mora liječiti, bez obzira na trudnoću.

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Hipertireoza u trudnoć.

     Liječenje hipertireoze radioaktivnim jodom prvi je izbor u liječenju kod starijih bolesnika koji slabo reagiraju na antitireoidno liječenje, a imaju srčane komplikacije ili drugu pridruženu bolest ( plućni i bubrežni bolesnici) zbog kojih operacija nije moguća. Ovaj oblik liječenja smatra se dobrim izborom kod liječenja hipertireoze uzrokovane prisustvom toplih čvorova ili toksičnog adenoma. Radi se o autonomnim izraslinama na štitnjači koje pojačano izlučuju hormone štitnjače i uzrokuju hipertireozu. Radioaktivni jod se koristi i kod liječenja ponovne pojave  hipertireoze nakon neuspješne operacije. Sa druge strane radioaktivni jod ni u kom slučaju ne smije se koristiti u liječenju trudnica i žena koje doje dijete. Velike rasprave vode se oko korištenja radioaktivnog joda u liječenju hipertireoze kod djece. 

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Liječenje hipertireoze radioaktivnim jodom.

     Suvremena medicina, kod većine pacijenata, kao prvi izbor liječenja hipertireoze koristi  antitireoidne lijekove ( tireostatike ). Primarni cilj liječnika kod liječenja hipertireoze je spriječavanje izloženosti organizma visokim razinama hormona štitnjače (tireotoksikoza) i ublažavanje posljedica koje tireotoksikoza izaziva. Pri tom se teži štitnjaču dovesti u eutireoidno stanje, odnosno zadržavanju razine hormona štitnjače u referentnim okvirima. Samim tireostaticima to je vrlo teško postići pošto ovi lijekovi blokiraju stvaranje i izlučivanje hormona štitnjače, ali ne mogu uspostaviti njenu normalnu funkciju. Biljni preparati u reklamnom dijelu pokazali su se odlični u regulaciji funkcije štitnjače, a najbolje rezultate daju u liječenju toplih čvorova i toksičnog adenoma, koji su kod starijih osoba najčešći uzrok hipertireoze.

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Tireostatici.

     Radikalno liječenje hipertireoze primjenjuje se onda kada se liječenjem antitireoidnim lijekovima ( favistan, PTU ) ne može postići povlačenje bolesti ili kod oboljelih kod kojih se procijeni da liječenje antitireoidnim lijekovima neće dati rezultate. U radikalne metode liječenja hipertireoze ubrajaju se operacija i liječenje radioaktivnim jodom. Mada se ovim načinima liječenja postiže brzo povlačenje bolesti, zbog trajnih posljedica koje ostavljaju na funkciju štitnjače, posljednji su izbor liječenja i vrlo je važna tačna procjena od strane liječnika koji su oboljeli kandidati za radikalno liječenje. Ako imamo u vidu činjenicu da je   relativna česta posljedica radikalnog liječenja hipertireoze prevođenje pacijenata u tzv. iatrogenu hipotireozu (hipotireoza koja je nastala kao posljedica liječenja ) odnosno potpuno suprotno oboljenje od prvobitnog, što u konačnici za pacijenta znači doživotno uzimanje hormona štitnjače, uvijek je bolje liječenje hipertireoze pokušati lijekovima. Biljni preparati autora ovog teksta pokazali su se dobri, zajedno sa medicinskim lijekovima, u kontroli hipertireoze čime su mnogi pacijenti izbjegli radikalno liječenje. Postoje, međutim, pacijenti kod kojih je primjenu radikalnog liječenja nemoguće izbjeći o čemu ćemo govoriti u ovom članku.

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Kirurško liječenje hipertireoze.

     Za razliku od hipotireoze koju karakteriše nedostatak hormona štitnjače  hipertireoza je potpuno suprotno stanje i ovu bolest definišemo kao pojačanu proizvodnju i izlučivanje hormona štitnjače. To je sistemsko oboljenje jer se povišena razina hormona štitnjače u manjoj ili većoj mjeri odražava na gotovo sve organske sustave. Hipotireoza je češće oboljenje štitnjače od hipertireoze, ali treba napomenuti da je značajan broj oboljelih od hipotireoze došao u ovo stanje zbog prethodno liječene hipertireoze radioaktivnim jodom ili kirurškom intervencijom ( jatrogena hipotireoza ). Uzroci hipertireoze su različiti i nužno ih je tačno dijagnosticirati, obzirom da je različit pristup u njihovom liječenju.

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Basedowljeva bolest.
dren