- Kontakt podaci -
 
  Telefoni:        e-mail:
     phone/fax:  ++387 (0)32 881 774                   dragan.trogrlic@tel.net.ba    
     mob:           ++387 (0)61 461 517      
  Preparati Ive i Dragana Trogrlića se mogu nabaviti jedino preko Dren doo. Žepče     
         

 

 

 

     Najčešći karcinomi koji se razvijaju iz tkiva štitnjače su papilarni, folikularni, medularni i anaplastični. Ovi karcinomi se bitno razlikuju po invazivnosti, što u velikoj mjeri utiče na ishod liječenja. Tako je smrtnost od papilarnog karcinoma manja od 10%, folikularnog oko 25%, medularnog oko 50%, dok preko 90% oboljelih od anaplastičnog karcinoma umire unutar 5 godina od postavljene dijagnoze. Osim primarnih karcinoma, štitnjaču često pogađaju metastaze zloćudnih tumora koji se razvijaju u drugim organima. Uzrok tome vjerovatno je njena dobra prokrvljenost. Posljednjih godina, zahvaljujući istraživanjima molekularnih biologa i genetičara došlo se do novih spoznaja o nastanku i razvoju karcinoma štitnjače, kao i o faktorima rizika za nastanak ovog oboljenja o čemu ćemo detaljno upoznati posjetioce naše web stranice. 

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Uzroci nastanka raka štitnjače.

     Nekoliko vrsta zloćudnih tumora može se razviti iz tkiva štitnjače. Oni se razlikuju po načinu nastanka i zloćudnosti. Tako papilarni karcinom štitnjače ima nizak stupanj zloćudnosti i odličnu prognozu što se izlječenja tiče, dok je anaplastični rak ( slika 1 ) jedan od najzloćudnijih tumora koji napada čovjeka i ima vrlo lošu prognozu. Kako se i zloćudni tumori štitnjače u svojoj početnoj fazi prezentiraju kao čvorovi, najvažniji posao liječnika je razlikovati dobroćudne čvorove od karcinoma. Već smo naglasili da tzv. topli čvorovi i toksični adenom gotovo sigurno ne prelaze u rak, tako da je glavni posao liječnika razlikovati hladne odnosno nefunkcionalne čvorove štitnjače od zloćudnih tumor. 

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Čvorovi štitnjače i rak.
 

     Autori ovog teksta bave se proizvodnjom biljnih preparata sa kojima postižu odlične rezultate u liječenju oboljenja štitnjače i često se susreću sa pacijentima koje brine mogući razvoj raka štitnjače. Zbog toga ćemo u ovom i narednim tekstovima čitaoce detaljno upoznati sa karakterom najčešćih zloćudnih tumora štitnjače. Vjerujemo da će ih ovi tekstovi barem djelomično umiriti pošto većina zloćudnih tumora štitnjače spadaju u maligne bolesti sa najvećim procentom izlječenja. 

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Papilarnii karcinom štitnjače.

     Od folikularnog karcinoma najčešće obolijevaju ljudi u petoj deceniji života. Tamo gdje je nedovoljan unos joda to je najčešći zloćudni karcinom štitnjače. Zloćudniji je od papilarnog karcinoma što otežava liječenje i samim tim procent oboljelih sa smrtnim ishodom je veći nego što je to slučaj sa papilarnim karcinomom. Ipak procent izlječenja od ovog oblika raka daleko je veći nego što je to slučaj sa većinom zloćudnih tumora drugih tkiva i organa. Od ukupnog broja umrlih od folikularnog karcinoma  dvije trećine umiru zbog udaljenih metastaza, dok kod trećine njih smrt nastupa uslijed rasta tumora koji na svom putu uništava okolne strukture koje se nalaze u blizini štitnjače. Najčešći uzrok smrti kod invazije lokalnog tkiva je opstrukcija dišnih putova. 

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Folikularni karcinom štitnjače.

     Osim T3 i T4 hormona koje izlučuju tzv. folikularne stanice štitnjače i koje čine veliku većinu tkiva ove žlijezde, jedan manji dio štitnjače izlučuje hormon kalcitonin. Kalcitonin je hormon koji učestvuje u regulaciji kalcija, a sintetiziraju ga i izlučuju parafolikularne stanice koje sačinjavaju oko 0,1% ukupne mase štitnjače. Upravo iz parafolikularnih stanica razvija se medularni karcinom koji je, poslije anaplastičnog karcinoma, najzloćudniji zloćudni tumor koji pogađa štitnjaču. Ovaj tumor čini 3-5% svih karcinoma štitnjače, a oko polovine oboljelih, uz odgovarajuće liječenje, preživi pet godina od postavljene dijagnoze.   

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Medularni karcinomi štitnjače.
dren