- Kontakt podaci -
 
  Telefoni:        e-mail:
     phone/fax:  ++387 (0)32 881 774                   dragan.trogrlic@tel.net.ba    
     mob:           ++387 (0)61 461 517      
  Preparati Ive i Dragana Trogrlića se mogu nabaviti jedino preko Dren doo. Žepče     
         

 

 

 

           Guša ( struma ) je povećanje štitnjače i javlja se kod gotovo svih oboljenja štitne žlijezde. Možemo je podijeliti na difuznu i čvorastu gušu. Difuzna guša je povećanje cijele štitnjače, dok se čvorasta guša manifestira pojavom jednog ili više čvorova ( nodozna i multinodozna struma ). Pokazalo se, međutim, da se čvorovi često nalaze i u difuznim gušama, što se uglavnom otkriva operacijom, prethodno dijagnosticirane, difuzne guše. Pojava guše je najčešći znak oboljenja štitnjače. Javlja se kod gotovo svih oboljelih od Basedowljeve bolesti ( hipertireoza ), ali i kod onih kod kojih štitnjača gubi funkciju jer zbog visoke razine tireo-stimulirajućeg hormona (TSH) koji osim što stimulira štitnjaču da proizvodi hormone, jednako tako potiče i njen rast. Treba spomenuti i guše koje se javljaju kod onih kod kojih štitnjača normalno funkcionira. Obično se radi o čvorastoj guši i pojavom jednog ili više čvorova. 

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Nadozna i difuzna guša.

          Topli čvorovi koji se razvijaju na štitnjači su najčešći uzrok hipertireoze kod starijih osoba. Izraz ,, topli ,, govori o njihovoj hormonskoj aktivnosti, jer ovi čvorovi pojačano i sintetiziraju i izlučuju hormone štitnjače. Liječnici ovo oboljenje nazivaju čvorasta toksična guša, a karaktriše ga pojava više hormonski aktivnih čvorova. Čvorovi se u početku najčešće prezentiraju kao hormonski neaktivni ,, hladni čvorovi ,, i vremenom, uslijed genetskih promjena pod utjecajem faktora iz okoliša i nasljednim sklonostima , kod dijela pacijenata postaju hormonski aktivni. Proces prelaska hladnih čvorova u tople traje godinama i decenijama i to je najvažniji razlog zašto se topli čvorovi najčešće pojavljuju kod starijih osoba. Kod mlađih osoba koje boluju od Basedowljeve bolesti i kod kojih je guša prisutna duži period mogu se vremenom, unutar difuzno uvećane štitnjače, razviti topli čvorovi.

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Topli čvorovi štitnjače.

     Postoje dvije vrste čvorova štitnjače koji uzrokuju hipertireozu. Topli čvorovi, o kojima smo govorili u prošlom članku, javljaju se  u manjem ili većem broju, narastu nekoliko milimetara u prečniku  i ultrazvučno se prezentiraju kao više čvorasta guša. Za razliku od njih toksični adenom uvijek se pojavljuje kao jedan čvor i prečnik mu može biti i nekoliko desetina milimetara. Radi se o dobroćudnom tumoru koji, kako raste, postaje sve aktivniji i izlučuje sve više hormona štitnjače, što  redovito vodi pojavi hipertireoze koja zahtijeva liječenje. Osnovna karakteristika toksičnog adenoma je ta da se razvija iz jedne jedine ćelije štitnjače, koja nekontrolisano raste zbog genetskih promjena koje je pretrpjela uslijed djelovanja nekog, za ćelije štitnjače, nepovoljnog faktora koji se uglavnom nalazi u okolišu oboljelog. Na razvoj toksičnog adenoma utiče i genetsko naslijeđe kao i nedovoljan unos joda. 

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Toksični adenom štitnjače.
dren