- Kontakt podaci -
 
  Telefoni:        e-mail:
     phone/fax:  ++387 (0)32 881 774                   dragan.trogrlic@tel.net.ba    
     mob:           ++387 (0)61 461 517      
  Preparati Ive i Dragana Trogrlića se mogu nabaviti jedino preko Dren doo. Žepče     
         

 

 

 

     Nakon leukemija i raka mozga, maligni ( zloćudni ) limfomi su treća najčešća maligna bolest koja se javlja kod djece. Limfomi su, kao i leukemije,  maligne bolesti ćelija krvi, ali za razliku od leukemija koje počinju u koštanoj srži, limfomi se razvijaju iz zrelijih ćelija krvi i svoj rast najčešće započinju u limfnim čvorovima. Osim toga leukemijama može biti pogođena bilo koja krvna loza, dok se limfomi razvijaju kao posljedica poremećaja B ili T limfocita. Sve je više dokaza da su limfatičke leukemije i limfomi različiti oblici (manifestacije) jedne iste bolesti. Jedna od potvrda toga je i činjenica da limfomi u odmakloj fazi, putem krvi dospjevaju u koštanu srž, gdje prelaze u leukemijsku fazu.

    Pošto ove pretpostavke još nisu potvrđene mi ćemo limfome, kao uostalom i velika većina liječnika, posmatrati odvojeno od leukemija. 

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Hodgkinov limfom.

     U ovom tekstu upoznat ćemo posjetioce naše web stranice sa velikom grupom malignih bolesti limfocita, koje se zajedno svrstavaju u grupu tzv. ne – Hodgkinovih limfoma ( NHL ). Sve ove bolesti karakterišu se nekontrolisanim razmnožavanjem nezrelih ćelija dijela leukocita, koji se nazivaju limfociti. Kako postoje B i T limfocite, tako i limfomi koji od njih nastaju, vode porijeklo ili od B ili od T nezrelih limfocita. Dok Hodgkinov limfom u oko 70% oboljelih počinje u vratnim limfnim žlijezdama i karakterišu se prisustvo tzv. Reed – Sternbergovih ćelija, ne-Hodgkinovi limfomi ( NHL ) vrlo rijetko nastaju na tom mjestu. Osim toga oko polovine oboljeli od NHL bolest počinje izvan limfnih čvorova (ekstranodalno). Najčešća mjesta početka bolesti izvan limfnih čvorova su želudac, crijeva, kosti, krajnici, nosna šupljina i jednjak.

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Non – Hodgkinovi limfomi ( NHL ).

     Ovo je deseti i posljednji tekst u kojem posjetioce naše stranice upoznajemo sa zloćudnim bolestima krvnih stanica. Cilj nam je da se  čitaoci bolje upoznaju sa ovim oblicima raka i da saznaju nešto više o načinima liječenja malignih bolesti krvi. Poseban akcenat smo stavili na potrebu osnivanja banke matičnih ćelija krvi, koja je neophodna našoj zemlji, tim prije, što od ovih bolesti često oboljevaju i djeca, kojoj je često jedina šansa za izliječenje transplantacija matičnih ćelija od drugog davaoca. U ovom tekstu opisat ćemo još jednu bolest koja se liječi transplantacijom matičnih stanica krvi, a reći ćemo nešto i o malignim bolestima krvi i trudnoći. 

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Plazmocitom - ( multipli mijelom ).
dren