- Kontakt podaci -
 
  Telefoni:        e-mail:
     phone/fax:  ++387 (0)32 881 774                   dragan.trogrlic@tel.net.ba    
     mob:           ++387 (0)61 461 517      
  Preparati Ive i Dragana Trogrlića se mogu nabaviti jedino preko Dren doo. Žepče     
         

 

 

 

     Doslovno prevedeno, leukemija znači bijela krv, a naziv je nastao zbog toga što se kod većine bolesnih u krvi nalazi veliki broj bijelih krvnih zrnaca – leukocita. Mada je kod jednog broja oboljelih, broj leukocita normalan ili čak smanjen,  naziv leukemija se održao do danas. Karakteristika leukemija je nekontrolisan rast i razmnožavanje nezrelih ćelija jedne od leukocitnih loze, koji započinje u koštanoj srži. Leukemije mogu biti akutne i kronične. Akutne leukemije rastu brzo i ako se ne liječe, u roku od nekoliko mjeseci kod svih oboljelih beziznimno izazivaju smrt. Za razliku od akutnih, kronične leukemije rastu sporije i dugo vremena ne prave značajnije probleme oboljelome i tek nakon više godina počinju ozbiljnije ugrožavati zdravlje. Po svim svojim karakteristikama leukemije su rak ćelija krvi, a akuta limfatička ( ALL ) i akutna mijeloična leukemija ( AML ) su jedni od najtežih oblika raka uopšte. U ovom članku ćemo govoriti o poznatim uzročnicima koji dovode do nastanka leukemija.

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Leukemogeni činioci.

     U ovom i sljedećim tekstovima govorit ćemo o bolestima kod kojih se najčešće primjenjuje alogena transplantacija matičnih stanica krvi  (matične stanice uzete od srodnog ili nesrodnog davaoca ), a u sklopu opisa ovih bolesti posebno detaljno ćemo obraditi leukemije.  Da bismo razumjeli nastanak leukemija, odnosno ono što se o njihovom nastanku zna, prvo trebamo znati kako nastaju stanice krvi. Krv se sastoji od osam vrsta stanica. Osnovna stanica iz koje nastaju sve krvne loze je matična stanica krvi, koja se zbog svojih karakteristika naziva i pluripotentna matična stanica. Pod uticajem određenih signala ona ulazi u staničnu diobu i iz jedne stanice nastaju dvije stanice ćerke. Međutim ove dvije novonastale stanice ćeri nisu jednake. Jedna je jednaka stanici iz koje je nastala, dakle radi se o novonastaloj matičnoj stanici, čime se broj matičnih stanica održava, dok druga ima osobinu da se, zavisno o trenutnim potrebama organizma, pretvori u preteče ili mijeloidne loze kojoj pripadaju eritrociti, trombociti, neutrofilni granulociti, eozinofilni granulociti, bazofilni granulociti i monociti ili će njen razvoj ići u pravcu limfocitne loze i iz nje će se razviti ili B ili T limfociti. Uobičajeno je da se eritrociti nazivaju crvena krvna zrnca, trombociti krvne pločice, a sve ostale stanice krvi bijela krvna zrnca ili leukociti, kojih kako vidimo ima šest vrsta.  

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Zloćudne bolesti krvnih stanica.

     U ovom tekstu ćemo govoriti o simptomima i liječenju leukemija. Kod liječenja akutnih leukemija od velike važnosti je stručnost i iskustvo liječnika koji,  zavisno o vrsti i genetskim specifičnostoma leukemije, odlučuju o tome koja je najbolja kombinaciju citostatika i koja je doza lijekova optimalna, jer oboljeli se tokom liječenja često nalazi na rubu između života i smrti, tako da ga velika doza citostatika može ubiti, a premala doza nije dovoljna da se bolest pobijedi. Osim toga treba voditi računa o čitavom nizu komplikacija, kao što su zaustavljnje krvarenja i spriječavanje, odnosno liječenje infekcija. Zbog složenosti liječenja leukemija, terapiju provodi i rezultate kontroliše liječnički tim sastavljan od odgovarajućih specijalista. 

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Akutne leukemije.

     Od ukupnog broja oboljelih kod kojih se izvrši alogena transplantacija matičnih stanica krvi, gotovo polovina otpada na oboljele od kronične mijeloične leukemije( KML ) i aplastične anemije. U okviru opisa KML, reći ćemo nešto i o tome kako je nastao prvi lijek koji ciljano djeluje isključivo na ćelije raka. Radi se o lijeku koji se danas proizvodi pod imenom Gleevek i koristi se za liječenje kronične mijeloične leukemije i jednog teškog tumora probavnog sistema poznatog pod imenom gastroinestinalni stromalni tumor  (GIST).

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Kronična leukemije.
dren