- Kontakt podaci -
 
  Telefoni:        e-mail:
     phone/fax:  ++387 (0)32 881 774                   dragan.trogrlic@tel.net.ba    
     mob:           ++387 (0)61 461 517      
  Preparati Ive i Dragana Trogrlića se mogu nabaviti jedino preko Dren doo. Žepče     
         

 

 

 

         Dugotrajne visoke vrijednosti hormona prolaktina u krvi medicina dijagnosticira kao hiperprolaktinemiju. Uzroci su joj različiti, a jedan od najčešćih je tumor hipofize koji osim što povećava razinu prolaktina u krvi, svojim rastom može nepovratno oštetiti tkivo hipofize sa trajnim posljedicama na zdravlje. Zbog toga je važno što ranije dijagnostidirati hiperprolaktinemiju, otkriti joj uzrok i započeti liječenje. Simptomi oboljenja kod žena su jasniji i vezani su za poremećeni menstrualni ciklus, tako da se one u većini slučajeva liječniku javljaju na vrijeme. Kod muškaraca problemi vezani za pojačanu sekreciju prolaktina često kasno ispoljavaju ili im oni ne pridaju značaj. To može biti dosta opasno, posebno kad je uzrok hiperprolaktinemije tumor hipofize, jer pojedini tumori, iako benigni, rastu brzo i u kratkom vremenu dostižu značajne dimenzije što bitno otežava njegovo liječenje. Ipak postoje jasni simptomi koji ukazuju na pojačano izlučivanje prolaktina i mi ćemo ih opisati u ovom tekstu.

 

Simptomi hiperprolaktinemije

Simptomi hiperprolaktinemije kod oboljelih zavise o kolicini izlucenog prolaktina. Normalne vrijednosti prolaktina su od 2 - 30 ng/mL za žene, a od 2-20 ng/mL za muškarce ( obratite pažnju na vrijednosti u kojima se izražava vrijednost prolaktina ). Umjereno povecanje prolaktina kod žena ( do 50 ng/mL ) smanjuje luteinsku fazu menstrualnog ciklusa zbog smanjene vrijednosti progesterona. Žene sa ovim vrijednostima prolaktina uglavnom imaju normalan ciklus, ali su neplodne. Vrijednost prolaktina izmedu 50 i 100 ng/mL uz neplodnost uzrokuje izostanak menstrualnog krvarenja (amenoreja) ili poremecaj ritma 28-dnevnog ciklusa, tako da je razmak izmedu dvije menstruacije produžen i traje dulje od 35 dana. (oligomenoreja). Kad vrijednost prolaktina prelazi 100 ng/mL osim pobrojanih problema sa ciklusom dolazi do deficita estrogena sa posljedicnom osteoporozom, navalama vrucine i znojenjem. Kod oko 20% žena sa hiperprolaktinemijom povecava se koncentracija muškog spolnog hormona testosterona što uzrokuje hirzutizam ( dlakavost ) i akne. Galaktoreja ( pojava mlijecnog sekreta iz dojke ) se dijagnosticira kod oko 60% žena, zavisno od razine prolaktina.
Kod muškaraca se galaktoreja dijagnosticira znatno rjede ( u oko 30% ) i znacajan je dijagnosticki pokazatelj. Kao i kod žena i kod muškaraca je hiperprolaktinemija uzrok neplodnosti. Impotencija i smanjen volumen sperme takode su simptomi koji ukazuju na povecane vrijednosti prolaktina kod muškaraca. Na žalost lijecnici ove znakove cesto pripisuju starenju ili nekom psihogenom uzroku, tako da se pravi razlog hiperpolaktinemije cesto previdi. Povecane vrijednosti prolaktina uzrokuju kod muškaraca ginekomastiju ( bujanje tkiva dojki kod muškarca ) razlicitog stupnja ovisno o vrijednostima prolaktina.


Nakon normalizacije prolaktina znaci ginekomastije se gube ( slika 1 ). Glavobolja i oštecenje vidnog polja uglavnom su simptomi prisustva velike tumorske mase i o mehanizmu nastanka ovih problema detaljno govorimo u drugim tekstovima.


Slika 1. ginekomastija usljed hiperprolaktinemije ( lijevo ) i nestanak ginekomastije nakon normalizacije prolaktina. Hiperprolaktinemiju uzrokovanu tumorom hipofize uspješno uklanjaju biljni preparati autora ovog teksta predstavljenih u sklopu ove web stranice

Uzroci nastanka hiperprolaktinemije

Prolaktin je hormon hipofize koji je odgovaran za proizvodnju i sekreciju mlijeka žena i normalno je povecan u trudnoci i tokom dojenja. Njegova razina raste i tokom sna, a svako drugo povecanje prolaktina je patološki proces i treba mu tražiti uzrok. Tumor hipofize ( prolaktinom ) najcešci je, ali ne i jedini uzrok povišene razine prolaktina u krvi i da bismo bili sigurni da je za to odgovoran tumor moramo iskljuciti neke druge bolesti koje takode povecavaju razinu prolaktina u krvi. To posebno vrijedi ako je prolaktin umjereno povišen. Razlog više za ovakav pristup je i taj što dijagnoza tumora hipofize zahtijeva korištenje skupih i komplikovanih pretraga, tako da lijecnici uzroke hiperprolaktinemije prvo traže izvan hipofize. Najprije treba ukloniti mogucu jatrogenu hiperprolaktinomiju, odnosno onu izazvanom uzimanjem lijekova. Mnogi lijekovi podižu razinu prolaktina i ako se pokaže da je za hiperprolaktinemiju odgovoran neki lijek daljnje pretrage obicno nisu potrebne i dovoljno je iskljuciti taj lijek iz upotrebe, vodeci, naravno, racuna o bolesti zbog koje je taj lijek propisan i predložiti upotrebu zamjenskog lijeka. Nakon prekida uzimanja lijeka prolaktin se za nekoliko dana vraca na normalne vrijednosti i nestaju sve posljedice izazvane hiperprolaktinemijom. Najcešci lijekovi koji povecavaju razinu prolaktina su antidepresivi, psihofarmaci (lijekovi koji se koriste za lijecenje odredenih poramecaja psihe ), lijekovi protiv viskog pritiska, neki hormoni, lijekovi protiv cira na želucu i antiemetici ( lijekovi protiv povracanja ).
Kod žena sa policisticnim jajnicima kao popratna pojava cesto se otkriva i visoka razina prolaktina. I kod njih se lijecenjem osnovne bolesti prolaktin dovodi u normalne okvire. Od ostalih bolesti odgovornih za hiperprolaktinemiju treba istaci neke bolesti bubrega i jetre, zatim povredu medurebarnog živca kao i infekciju prsnog koša herpes-zoster virusom. Inace herpes zoster virus napada ljude starije dobi, kao i one sa oslabljenim imunitetom i oboljele od zlocudnih tumora. Odlika ove infekcije da napada živce i uzduž zahvacenog živca pojavljuju se mjehurici ispunjeni tekucinom. Podrucje zahvaceno infekcijom obicno je jako bolno, a nakon jedne do dvije sedmice infekcija kod vecine oboljelih obicno prolazi bez znacajnijih posljedica za zdravlje. Od ostali mogucih uzroka hiperprolaktinemije treba spomenuti lijecenje ženskim spolnim hormonima estrogenima. Poznato je da estrogeni stimulišu hipofizu na pojacano lucenje prolaktina u toku trudnoci, tako da se prilikom njihova primjena u sklopu lijecenja mora voditi racuna o ovom njihovom popratnom ucinku. Tek kad se iskljuce svi pobrojani uzroci, pristupa se pretragama pomocu kojih ce se dijagnosticirati adenom ( prolaktinom ) hipofize ili neki drugi poremecaj hipotalamo-hipofizne osovine kao uzrok hiperprolaktinemije

dren