- Kontakt podaci -
 
  Telefoni:        e-mail:
     phone/fax:  ++387 (0)32 881 774                   dragan.trogrlic@tel.net.ba    
     mob:           ++387 (0)61 461 517      
  Preparati Ive i Dragana Trogrlića se mogu nabaviti jedino preko Dren doo. Žepče     
         

 

 

 

    Male prolaktinome hipofize ( mikroprolaktinome ) nije potrebno uvijek liječiti, pogotovo ako slabo odgovaraju na medikamentnu terapiju bromergonom. Međutim kod žena koje žele zatrudnjeti, dovođenje razine prolaktina u normalne okvire glavni je preduslov začeća. Pri tome treba imati u vidu da trudnoća u značajnoj mjeri može promijeniti tok bolesti i to u njenom negativnom smislu, budući da se u trudnoći značajno mijenja hormonski status žene, što za posljedicu može imati povećanje tumora. U tom smislu posebno treba naglasiti biljne preparate autora ovog teksta koji su opisani na ovoj web stranici, a koji u značajnoj mjeri koče razvoj tumora i bez rizika se mogu koristiti tokom cijelog perioda trudnoće.

   Kako je hipofiza pod direktnom kontrolom hipotalamusa, svaki patološki proces koji pogodi ovu regiju može biti uzrok pojačanog lučenja prolaktina i pojave hiperprolaktinemijeOsim tumora hipofize i hipotalamusa, hiperprolaktinemiju mogu izazvati i različiti upalni procesi, ciste, zračenje mozga u terapijske svrhe, moždana krvarenja i mehaničke povrede.Tumori hipotalamusa su dosta rijetki i obično se radi o benignim kraniofarengiomima. Kod odraslih osoba od svih dijagnosticiranih tumora hipotalamo-hipofizne regije na kraniofarengiome otpada oko 3%, dok se kod djece do 15 godina njegovo učešće u ukupnom broju tumora penje na oko 15%. Na tkivo hipotalamusa djeluju mehanički tako što ga pritišću i oštećuju, što se manifestuje gubitkom kontrole nad hipofizom i pojavom različitih hormonskih poremećaja, uključujući i hiperprolaktinemiju. Mi ćemo u nastavku teksta opisati posljedice prisustva najčešćeg tumora hipotalamo-hipofizne regije – prolaktinoma.

      Najviše iskustav u liječenju tumora hipofize liječnici imaju sa prolaktinomo, budući da je to najčešći tumor koji napada ovu regiju. Izbor liječenja zavisi od prirode i položaja tumora, kao i od toga kako on reaguje na odabranu terapiju. Liječnicima na raspolaganju stoji nekoliko mogućnosti. Obično je prvi izbor medikamentno liječenje, a ako ono ne daje zadovoljavajuće rezultate, pristupa se kirurškom ili radiokirurškom liječenju gama nožem. Od nedavno su se na tržištu pojavili preparati firme ,, Dren ,, koji pružaju najperspektivniju pomoć oboljelim od adenoma hipofize. Mi ćemo u ovom članku opisati medikamentno liječenje prolaktinoma, a o kirurškom i radiokirurškom liječenju govorimo na drugom mjestu kad budemo opisivali druge tumore hipofize, budući da se ove dvije metode liječenja češće koriste kod njih.

 

         Dugotrajne visoke vrijednosti hormona prolaktina u krvi medicina dijagnosticira kao hiperprolaktinemiju. Uzroci su joj različiti, a jedan od najčešćih je tumor hipofize koji osim što povećava razinu prolaktina u krvi, svojim rastom može nepovratno oštetiti tkivo hipofize sa trajnim posljedicama na zdravlje. Zbog toga je važno što ranije dijagnostidirati hiperprolaktinemiju, otkriti joj uzrok i započeti liječenje. Simptomi oboljenja kod žena su jasniji i vezani su za poremećeni menstrualni ciklus, tako da se one u većini slučajeva liječniku javljaju na vrijeme. Kod muškaraca problemi vezani za pojačanu sekreciju prolaktina često kasno ispoljavaju ili im oni ne pridaju značaj. To može biti dosta opasno, posebno kad je uzrok hiperprolaktinemije tumor hipofize, jer pojedini tumori, iako benigni, rastu brzo i u kratkom vremenu dostižu značajne dimenzije što bitno otežava njegovo liječenje. Ipak postoje jasni simptomi koji ukazuju na pojačano izlučivanje prolaktina i mi ćemo ih opisati u ovom tekstu.

 

Da bismo odlučili ko je potencijalni kandidat za fitoterapiju moramo imati podatke o pacijentu i njegovoj bolesti i zbog toga tražimo da nam se priloži sva potrebna dokumentacija. Oboljeli od prolaktinoma trebaju nam dostave sljedeće podatke:   

1.  Dimenzije tumora ( mm ) i pravci njegovog širenja
2.  Hormonski status ( prolaktin, spolni hormoni ) 
3.  Da li je prisutan poremećaj vida
4.  Da li se pacijent liječi nekim od agonista dopamina ( naziv lijeka ), doza lijeka 
     ( mg ),  koliko se dugo liječi agonistima dopamina i eventualne nuspojave 
5.  Da li je rađena operacija i koliko je operacija bilo
6.  Da li je pacijent liječen radiokirurgijom
7.  Dob pacijenta u trenutku dijagnoze bolesti
8.  Subjektivne tegobe


     Najbolje bi bilo da nam podatke skenirate i pošaljete e-mailom. Možete ih dostavite i faxom ili poštom na adresu firme. Oni koji žele mogu da nas posjete i da ponesu svu potrebnu dokumentaciju ali to, zbog udaljenosti, nije uvijek moguće. Na osnovu ovih podataka odlučujemo se da li je pacijent dobar kandidat za fitoterapiju. Pacijenti koji se liječe agonistima dopamina nastavljaju, uz fitoterapiju, koristiti ove lijekove. Kad počne sa fitotetrapijom pacijent treba redovito da rade pretrage i da nam redovito dostavlja sve nove podatke sa kontrolnih pregleda. Na osnovu ovih podataka pratimo kako napreduje liječenje fitoterapijom Mi se obavezujemo na tajnost i čuvanje privatnosti naših pacijenata. Rezultati liječenja, kod pacijenta koji povoljno reaguju na fitoterapiju, javljaju se 5-6 mjeseci nakon početka liječenja, a često i ranije, dok se najbolji rezultati postižu kod pacijenata koji su liječeni 12 i više mjeseci.  


     Općenito gledano dobri kandidati za fitoterapiju su sljedeći pacijenti:  

  • oni pacijenti koji su morali prekinuti liječenje agonistima dopamina zbog izraženih nuspojava, ili se agonistima dopamina ne mogu liječiti zbog drugih pridruženih oboljenja ( oboljenja srca ), kao i oni koji su slabo reagovali na medikamentno liječenje

  • oni kojima je tumorska masa ušla u kavernozne sinuse čime je tumor postao inoperabilan. Kod pacijenata koji pozitivno odgovore na fitoterapiju moguće je smanjenje tumora i njegovo povlačenje iz kavernoznih sinusa, čime se znatno povećavaju šanse za izvođenje kvalitetnog kirurškog zahvata i potpuno uklanjanje tumor

  • oni kojima se agonistima dopamina postiglo djelimično smanjenje razine prolaktina, jer iz iskustva znamo da se kod većine ovih pacijenata kombinovanje fitoterapije i agonista dopamina razina prolaktina može normalizirati čime prestaju sve tegobe vezane za hiperprolaktinemiju, a kod žena fertilne dobi uspostavlja se normalan ciklus i otvara se mogućnost začeća

  • pacijenti kojima je dijagnosticiran mikroprolaktinom promjera između 5 i 10 mm i razinom prolaktina koja je, prije početka medikamentoznog liječenja, bila 3 i više puta veća od referentnih vrijednosti.

  • mogućnost tretmana fitoterapijom onih pacijenata koji su tretirani radiokirurgijom zbog dugog razdoblja latencije nakon ovog oblika liječenja i to ponajprije kod pacijenata kod koji je liječenje agonistima dopamina kontraindicirano ili na njega ne reaguju

Mi smo Vam ovdje ukratko izložili mogućnosti liječenja prolaktinoma fitotetrapijom. Otvoreni smo za sva Vaša pitanja vezana za ovu problematiku. Najbolje bi bilo da nas kontaktirate putem elektronske pošte: 
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.,  ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Adresa:
Trogrlić Ivo ( ili Dragan )
Firma ,, DREN ,, 
Ul. Bukovik 3
72230 Žepče BiH 
 
Prilikom prvog kontakta bilo bi dobro da nam pošaljete i Vaš broj telef

dren