- Kontakt podaci -
 
  Telefoni:        e-mail:
     phone/fax:  ++387 (0)32 881 774                   dragan.trogrlic@tel.net.ba    
     mob:           ++387 (0)61 461 517      
  Preparati Ive i Dragana Trogrlića se mogu nabaviti jedino preko Dren doo. Žepče     
         

 

 

 

Euphorbia montenegrina( Bald ) K. Malý

Synonim E. verrucosa L.  

Crnogorska mlječika

Fam : Euphorbiaceae

Osnovni podaci o biljci

Latinski naziv:

Euphorbia montenegrina ( Bald ) K. Malý

 

Status:

Endemična vrsta

Vrijeme cvjetanja:  

VI, VII mjesec

Stanište:

Krečnjačka i serpentinska podloga na visini od 300 – 2000 metara

Rasprostranjenost:

Endem Balkana( BiH, Crna Gora, Albanija, Grčka )

Locus classicus:

Balj u Crnoj Gori   1900.g.

   Opis vrste : crnogorska mlječika je višegodišnja zeljasta biljka sa jakim odrvenjelim kroijenom, ona može narasti do 40-50 cm. Na stabljici se nalaze eliptični listovi koji su naizmjenično raspoređeni, a vrhovi listova su tupo ušiljeni sa cjelovitim rubovima. Naličje listova je obraslo sitnim dlačicama. Pricvjetni listovi su žuti, a kasnije narančasti. Više pogledati u PDF.!

Osnovni razlozi ugroženosti biološke raznolikosti u BiH

Autori: Zoran Trogrlić i Dragan Trogrlić

     BiH je zemlja sa izuzetno bogatom endemičnom florom. Sa preko 450 enedemičnih vrsta, ona predstavlja jedno od središte endemizma ovoga dijela Europe. U prkos ovoj činjenici u BiH još uvijek nije razvijeno sustavno istraživanje i monitoring biološke raznolikosti. Podaci o endemičnoj flori uglavnom potiču iz predratnog perioda, tako da se vrlo malo zna o trenutnom stanju endemične biljne flore i flore u cjelini. To je i zbog toga što u našoj zemlji ne postoji nacionalni program inventarizacije biološke raznolikosti, a samim tim nemamo niti opisanu floru, niti imamo ključeve za određivanje vrsta koji bi omogućili ljubiteljima prirode, a prije svega ekološkim udrugama, da se aktivnije uključe u projekte inventarizacije biljnih vrsta na svom području. Da bi se uopšte moglo pristupiti zaštiti biološke raznolikosti i endemičnih vrsta potrebno je znati razloge ugroženosti. Više pogledati u PDF-u.!

Stenoendemi Bosne i Hercegovine

Autori: Zoran Trogrlić i Dragan Trogrlić

     Organizacija Ujedinjenih Nacija je 2010. godinu proglasila za ,, Međunarodnu godinu posvećenu očuvanju bioraznolikosti ,,. Mi ćemo ovdje predložiti mjere koje bi doprinijele zaštiti ciljanih ugroženih vrsta. U BiH ima oko 450 endemičnih biljnih vrsta i sve su, obzirom na nekontrolirano ljudsko djelovanje, ugrožene. Osim endema ugroženo je još oko 200 različitih vrsta biljaka, životinja i gljiva. Zakonska regulativa u ovoj oblasti još je nedorečena i nije nikakav garant zaštite ugroženih vrsta. Zbog toga predlažemo zaštitu ciljanih biljnih vrsta koje žive isključivo na prostoru BiH i čiji opstanak zavisi isključivo o mjerama zaštite koje ćemo mi u BiH poduzeti, jer je očuvanje bioraznolikosti uslov opstanka života na Zemlji. Osim toga većina ovih biljnih vrsta živi na nedirnutim bosanskohercegovačkim prostorima koji su u svijetu poznati kao prostori sa relativno očuvanim kulturno historijskim vrednotama koje uz ove biljne vrste čine cjelinu koja može stanovnicima BiH razumnom politikom donijeti ekonomsku korist. Više pogledati u PDF-u.!

Scabiosa leucophylla (G. Beck ) Szabo ( udovčica)

Fam : Dispacaceae ( češljugovine )

Piše: Zoran Trogrlić

Osnovni podaci o biljci

Latinski naziv:

Scabiosa leucophylla (G. Beck ) Szabo

 

Status:

Endemična vrsta

Vrijeme cvjetanja:  

VI - VIII mjesec

Stanište:

Rubovi šuma, šumske čistine do1200 metara nadmorske visine, na krečnjačkoj i serpentinskoj podlozi

Rasprostranjenost:

Orlovik kod Žepča, Trebević, Hrvatska,Srbija

Lokus classicus:

Trebević kod Sarajeva 1894.g.

     Opis vrste : višegodišnja busenasta, zeljasta biljka sa većim brojem stabljika visine do 40 cm. Na stabljikama se nalaze nasuprotni listovi bez pačistića, a u gornjem dijelu stabljika je gola. Listovi sterilnih busena su pilasti ili lipasto rasperani. Njihovi rubovi sunazubljeni, svjetlozeleni, a naličje lista je sivozeleno. Cvjetovi su ljubičasti skupljeni u glavičaste cvasti do 3 cm promjera koje su obavijene ovojnicom i oni su dvospolni tj. prašnici i tučak se nalaze zajedno. Vše pogledati u PDF-u.!

Rubus tomentosus subspe. zvor. Borkh ( zvornička kupina )

Fam : Rosaceae ( ruže )

Piše: Zoran Trogrlić

Osnovni podaci o biljci

Latinski naziv:

Rubus tomentosus subspe. zvor. Borkh

 

Status:

Endemična vrsta

Vrijeme cvjetanja:  

V, VI mjesec

Stanište:

Krečnjačka i serpentinska podloga na visini od 300 – 1000 metara uz rubove šuma

Rasprostranjenost:

Endem Balkana

Locus classicus:

Slovenia 1879.g.

     Opis vrste : višegodišnji listopadni grm koji može narasti do 1m visine tako da pripada nisim zeljastim polugrmima. Korijen je dobro razvijen pa može brzo osvajati nove terene. Stabljike su šibolike sa malim trnovima, prave ili povijene zelenožućkaste boje na kojima su naizmjenično raspoređeni sivozeleni perasti listovi. Više pogledati uPDF-u.!

dren