- Kontakt podaci -
 
  Telefoni:        e-mail:
     phone/fax:  ++387 (0)32 881 774                   dragan.trogrlic@tel.net.ba    
     mob:           ++387 (0)61 461 517      
  Preparati Ive i Dragana Trogrlića se mogu nabaviti jedino preko Dren doo. Žepče     
         

 

 

 

    Pojavu da više članova jedne obitelji oboli od raka liječnici nazivaju sindromom obiteljskog raka. Između 70 i 80% svih zloćudnih tumora dojke nastaje sporadično (ne nasljedno) kao posljedica dugotrajne izloženosti unutarnjim i vanjskim štetnim faktorima čije djelovanje uzrokuje promjene u ćelijskim strukturama dojke koje u konačnici dovode do pojave zloćudnog tumora. Oko 10% zloćudnih tumora dojke javlje se u okviru nasljednog raka, dok se u oko 20% posto slučajeva radi o obiteljskom raku dojke. I nasljedni i porodični rak dojke nastaje kao posljedica prenošenja mutiranih ( oštećenih )  gena na potomstvo, a razlika je  u tome da se nasljedni rak javlja u mlađoj životnoj dobi, zahvaća obe dojke i nasljeđuje se autozomno dominantno što znači da će se u prosjeku javiti kod oko polovine potomak. Osim toga kod osoba kod kojih se rak javlja kao nasljedan postoji više genetskih promjena koje dovode do toga da se rak kod ovih osoba razvija ranije i čija je pojavnost gotovo 100%. Obiteljski rak javlja u srednjoj i starijoj dobi i razvija se tek onda kad i drugi zdravi gen doživi mutaciju.

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Obiteljski rak dojke.

     Ubrzo nakon otkrića BRCA gena početkom devedesetih godina i spoznaje o njihovoj važnosti u nastanku raka dojke, u svijetu su počeli sa razvojem testova pomoću kojih bi se izvršio pregled tih gena i utvrdila postojanje mogućih mutacija koje ometaju normalno funkcionisanje BRCA gena, što vodi povećanom riziku za nastanak raka dojke. Danas širom svijeta postoje centri u kojima se vrši genetsko testiranje, a nedavno je jedan ovakav centar otvoren i u susjednoj Hrvatskoj. U razvijenim zemljama ovo testiranje dostupno je svima onoma koji to želi , ali mnogi liječnici smatraju da testiranje ove vrste treba ograničiti na strogo ciljane grupe. 

     Nisu rijetki slučajevi da potpuno zdrave žene nakon što im je testiranjem utvrđeno postojanje mutiranog BRCA gena kirurški odstranile obe dojke. Dodatan problem je i to što i u liječničkim krugovima ne postoji suglasnost o ovom pitanju, tako da je jedan broj liječnka sklon ovako radikalnoj preventivi raka dojke. Najveći problem je to kako će pojedine žene prihvatiti eventualno pozitivan nalaz na mutaciju BRCA gena i zbog toga je najvažnije prije odluke o testiranju svaku ženu educirati o značaju mutacija na BRCA genima i njihovim mogućim posljedicama na zdravlje. Nadamo se da će i ovaj tekst dati mali doprinos ovoj edukaciji.

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Gensko testiranje BRCA gena.
dren