- Kontakt podaci -
 
  Telefoni:        e-mail:
     phone/fax:  ++387 (0)32 881 774                   dragan.trogrlic@tel.net.ba    
     mob:           ++387 (0)61 461 517      
  Preparati Ive i Dragana Trogrlića se mogu nabaviti jedino preko Dren doo. Žepče     
         

 

 

 

     Nažalost pacijentice oboljele od raka dojke još dugo vremena nakon liječenja su taoci te bolesti. Osim posljedica liječenja i moguće pojave lokanog recidiva, postoji i opasnost od pojave udaljenih metastaza koje se razvijaju iz ćelija raka koje su putem limfe i krvnih sudova dospijele u udaljene organe i tamo formirale novi tumor koji se može razviti i nekoliko godina nakon završetka liječenja. Zbog toga je nakon završenog liječenja potrebno redovito praćenje bolesnica kroz duže vremensko razdoblje. Vjerovatnost za razvoj metastaske bolesti veće su kod većih tumora i onih tumora koji su kolonizirali veći broj limfnih čvorova, o čemu smo govorili u ranijim nastavcima. U borbi protiv metastaske bolesti koristi se tzv. palijativno liječenje i cilj ovog liječenja je ukoloniti ili  smanjiti tegobe pacijenta koje metastaze izazivaju.

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Palijativno liječenje raka dojke.

     Kirurgija i zračenje su lokalni načini liječenja raka i cilj im je uništenje primarnog tumora, dok je kemoterapija sistemsko liječenje i pomoću nje je moguće liječiti pacijente kod kojih su se ćelije raka putem krvi ili limfe raširile u druge organe ili su se udaljile od glavne tumorske mase tako da nisu ubijene primarnim liječenjem, što za posljedicu ima ponovo pojavljivanje bolesti ( recidiv ). Kemoterapija se koristi kao dopunsko liječenje zbog činjenice da se primjenom kirurgije i zračenja izliječenje postiže tek kod manjeg broja bolesnica i to kod onih kod kojih je tumor otkriven u ranoj fazi i koji nije zahvatio limfne čvorove. Iskustvo u korištenju kemoterapije od nekih šezdeset godina pokazalo je da se ovim načinom liječenja znatno povećava broj izliječenih žena i da se značajno produžava život bolesnica i zbog toga se danas kemoterapija koristi u liječenju gotovo svih bolesnica oboljelih od raka dojke.

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Kemoterapija raka dojke.

     Naš medicinski sustav potpuno je nespreman za preventivno djelovanje u borbi protiv raka dojke. Čak i kad bi  postojala volja da se u BiH počne  provoditi programa  ranog otkrivanje raka dojke i obezbjedio novac za kupovinu kvalitetnih mamografa, postavlja se pitanje ko bi tumačio mamografske nalaze, vodio dokumentaciju o svakoj pacijentici i poredio ranije rezultate mamografije sa novim i tako pravovremeno otkrio svaku sumnjivu promjenu koja bi mogla ukazati na prisustvo raka dojke. Obzirom da bi se u slučaju pokretanja programa ranog otkrivanja raka, bolest dijagnostidcirala u ranoj fazi, naši kirurzi bi trebali usvojiti nove kirurške metode, a to znanje se može steći samo u stranim medicinskim centrima koji već dugi niz godina ove metode koriste i imaju dovoljno iskustva. Tu prije svega mislimo na kirurgiju limfnog čvora staržara. Osim toga kod nas se ne posvećuje dovoljno pažnje rehabilitaciji žena koje su liječene od raka dojke, obzirom da je liječenje agresivno i ostavlja ozbiljne posljedice na zdravlje. 

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Limfni edem.

     Brojna istraživanja ukazuju da je radioterapija najučinkovitiji dodatni način liječenja kojim se smanjuje broj recidiva ( ponovog razvoja bolesti ) kod pacijentica. Normalne stanice ( ćelije ) imaju mehanizme za popravak oštećenja koja nastaju djelovanjem štetnih faktora. Ovi mehanizmi popravka djelimičnuo su poremećeni kod stanica raka i njima treba duže vrijeme da poprave nastala oštećenja. Ova činjenica iskorištena je u radioterapiji i to tako da se liječenje vrši manjim dozama zračenja u više frakcija. Pauze između pojedinih frakcija zračenja su dovoljne da normalne ćelije poprave oštećenja nastala zračenjem, dok stanice raka ne uspijevaju potpuno da se oporave, tako da sljedeća frakcija zračenja dodatno oštećuje ćelije raka što uzrokuje njihovo propadanje. Ipak kod otprilike svake 25. zračene pacijentice radioterapija može izazvati po život opasne komplikacije, prije svega srčane tegobe, tako da se radioterapija kao dodatni način liječenja preporučuje kod strogo određenih grupa pacijentica uzimajući pri tom u obziri korist od radioterapije, ali ne zanemarujući pri tomi njihove godine i opšte zdravstveno stanje. 

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Nuspojave radioterapija.

     Već smo napomenuli da je najteža komplikacija svih zloćudnih tumora, pa tako i zloćudnih tumora dojke metastaziranje, odnosno širenje stanica ( ćelija ) raka putem limfe i krvi u udaljene organe gdje se formiraju sekundarni tumori, odnosno tumorske metastaze. Međutim tumor se šire se na još jedan način koji dodatno otežava liječenje. Stanice koje sačinjavaju tkiva i organe nisu čvrsto zbijene jedna uz drugu nego su prožete vezivnim tkivom ( međustanični matriks ) i rak prilikom svog rasta prizvodi različite enzime koji razgrađuju međustanični matriks i tako urašta u okolno tkivo i širi se. Na taj se način pojedine stanice tumora udaljavaju od glavne tumorske mase i često ne budu uklonjene nakon kiruškog zahvata i upravo su ove tumorske stanice odgovorne za pojavu lokalnog recidiva, odnosno povratka bolesti nakon završenog liječenja. U prošlom nastavku smo govorili o radioterapiji lokalno uznapredovalog raka dojke, a danas ćemo reći nešto o radioterapiji nakon totalnog uklanjanja dojke, odnosno nakon mastektomije.

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Adjuvantna radioterapija.
dren