- Kontakt podaci -
 
  Telefoni:        e-mail:
     phone/fax:  ++387 (0)32 881 774                   dragan.trogrlic@tel.net.ba    
     mob:           ++387 (0)61 461 517      
  Preparati Ive i Dragana Trogrlića se mogu nabaviti jedino preko Dren doo. Žepče     
         

 

 

 

Piše: Dragan Trogrlić                   

Firma ,, Dren ,, Žepče  tel. 00387-(0)32-881-774

Web: www.dren-trogrlic.com E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Nakon što im se dijagnosticira zloćudni tumor mnogi ljudi se odlučuju da mijenjaju način ishrane i pribjegavaju raznim dijetama za koje, na osnovu različitih izvora, vjeruju da im mogu pomoći u borbi protiv bolesti. Najpoznatije su Brojsova terapija gladovanja i makrobiotika, a u posljednje vrijeme sve više oboljelih se odlučuje za tzv. Budwigovu uljno-proteinsku prehranu (Budwigov protokol ), koju je pedesetih godina osmislila  njemačka biokemičarka dr. Johanna Budwig. Međutim niti za jednu od spomenutih dijeta ne postoji prezentirano istraživanje koje bi dalo pouzdano naučno saznanje o njihovoj djelotvornost.

Zbog toga je posebnu pažnju naučnih krugova,  javnosti  i  prije svega oboljelih, izazvao rad grupe talijanskih naučnika u kojem su po prvi put dokazali da korištenje neke dijete može pomoći u borbi protiv raka. Radilo se o  tzv. ketogenoj dijeti. Rad je objavljen 2010.g. u časopisu Nutrition & Metabolism, a čitaoci original mogu pročitati na: http://www.nutritionandmetabolism.com/content/7/1/33  Zbog velikog interesa koje vlada za ovaj način ishrane, u ovom tekstu ćemo čitaocima objasniti mehanizam djelovanja ketogene dijete i predstaviti rezultate ovog istraživanja.

Danas se u liječenju glioblastomai drugih tumora mozga visokog gradusa, u sklopu kemoterapije, najčešće koristi citostatik temodal ( temozolomid ). Kako postoje različite informacije o učinkovitosti ovog lijeka, mi ćemo u sklopu ovog teksta detaljno opisati mehanizam djelovanja i rezultate liječenja koji se postižu temozolomidom ( temodal ). Ovo je važno po najprije zbog toga što oboljeli ili njihova porodica čest, zbog nedostatka sredstava, pokreću kampanju za prikupljanje novca da bi nabavili ovaj nevjerovatno skupi lijek čija cijena ni na koji način ne opravdava rezultate koji se postižu u liječenju oboljelih od glioblastoma i anaplastičnog astrocitoma. Zbog toga ćemo u ovom tekstu opisati istraživanje koje se bavilo dometima ovog lijeka kod različitih grupa pacijenata. Treba napomenuti da se radi o neovisnom istraživanju koje je provedeno u nekoliko kliničkih centara, što ovoj studiji daje veću vjerodostojnost .

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Kemoterapija glioblastoma i ostalih astrocitnih tumora visokog gradusa.

    U prkos velikim naporima koje nauka ulaže u izučavanje i liječenje glioblastoma to je i danas neizlječiva bolest. Poseban problem je to što ovaj tumor mozga često pogađa djecu i nakon leukemija to je najčešći zloćudni tumor koji se dijagnosticira kod djece do 7 godina starosti. Mada je prosjek preživljavanja oboljeli od glioblastoma svega nekoliko mjeseci poznavanjem prognostičkih faktora i pravilnim liječenjem kod dijela pacijenata može se postići nešto duže preživljavanje. Korištenjem biljnih preparata autora ovih tekstova, predstavljenih na ovoj web stranici, kod onih pacijenata koji su preparate koristili 3-6 mjeseci postiže se nekoliko puta duže preživljavanje. U pojedinim slučajevima to preživljavanje može biti i duže od 5 godina, tako da se kod ovih pacijenata praktično može govoriti o izlječenju. Ovako dugo preživljavanje nije zabilježeno kod oboljelih od glioblastoma koji su liječeni samo terapijskim postupcima koje danas koristi suvremena medicina.


Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Glioblastom – prognostički faktori.

    Glioblastom multiforme ( GBM ) je najzloćudniji tumor koji se razvija u čovjeku. Pored toga to je i najčešći tumor mozga i na njega otpada oko 17% svih tumora moždanog tkiva Radi se o izrazito agresivnom tumoru gradusa-4. U SAD se svake godine dijagnosticira oko 18 000 novih slučajeva, a oko 15 000 oboljelih umire u toku prve godine od postavljene dijagnoze. U zemljama zapadne Europe smrtnost je slična, a godišnje se dijagnosticira preko 25 000 novih slučajeva. U posljednjih 20 godina u prkos uvođenju novih lijekova, preživljavanje oboljelih nije se bitno promijenilo i tek se kod malog broja pacijenata uspjelo produžiti život za nekoliko mjeseci. To su uglavnom pacijenti sa dobrim preoperativnim statusom kod kojih su se simptomi bolesti tek počeli razvijati, tumorom manjim od 25 mm i malim moždanim edemom.


Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Glioblastom.

    Najveći broj tumora mozga razvija se iz astroglijalnih stanica ili astrocita, a tumore koji vode porijeklo od ovih stanica nazivamo astrocitomi. Tumori unutar ove grupe imaju najveći raspon diferenciranosti tumorskih stanica. Tako astrocitomima pripadaju dobro diferencirani dobroćudni pilocitni tumori čiji je gradus – 1, ali i glioblastom koji najzloćudniji tumor koji se razvija u čovjeku i čiji je gradus – 4. O pilocitnom astrocitomu govorili smo u dijelu u kojem smo opisali dobroćudne tumore mozga, dok ćemo u ovom tekstu reći nešto više o astrocitomima gradusa 2, 3 i 4, jer ove tumore, osim zajedničkih stanica iz kojih nastaju povezuje i to da poslije određenog vremena gotovo uvijek, iz nižeg prelaze u viši gradus, što se dramatično odražava na prognozu i dužinu preživljavanja. Radi boljeg razumijevanja prirode astocitoma najprije ćemo reći nešto o ishodišnim stanicama iz koji se razvijaju astrocitomi.

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Difuzni i anaplastični astrocitom.
dren