- Kontakt podaci -
 
  Telefoni:        e-mail:
     phone/fax:  ++387 (0)32 881 774                   dragan.trogrlic@tel.net.ba    
     mob:           ++387 (0)61 461 517        
  Preparati Ive i Dragana Trogrlića se mogu nabaviti jedino preko Dren doo. Žepče     
         

 

 

 

Pišu: mr.sc. Ivo Trogrlić i Dragan Trogrlić

Firma ,, Dren ,, DOO Žepče

tel/fax: 00387-(0)32-881-774, Mob: 00387-61-461-517

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

 

     Oko 75% lijekova koje faramaceutska industrija danas proizvodi dobiveni su iz biljaka. Potraga za aktivnim sastojcima koji pomažu kod različitih oboljenja traje i danas, a prilikom izbora biljaka čiji sastav treba ispitati farmaceuti se prije svega oslanjaju na one biljke koje se koriste u  tzv. narodnoj medicini. Danas je izbor liječenja većine adenoma hipofize operacije, ali kako se promjene koje uzrokuju nastanak tumora hipofize dešavaju na molekularnom nivou, budućnost njihovog liječenja pripada lijekovima, a sastojci za te lijekove vjerovatno će biti pronađeni u biljkama. Znajući za potencijal koji se krije u biljkama, a nakon dugogodišnjeg ispitivanja, autori tekstova na ovoj web stranici i osnivači firme ,,Dren,, patentirali su biljni preparat koji sa dosta uspjeha pomaže u liječenju adenoma hipofize i na taj način prvi put dokazali da se bolesnicima sa tumorima na hipofizi može pomoći primjenom farmakoaktivnih tvari sadržanim u ljekovitim biljkama. Odmah da napomenemo da se biljni preparate za liječenja adenoma hipofize firme ,, Dren ,, mogu nabaviti jedino kod proizvođača u Žepču, a sve potrebne informacije mogu se dobiti na telefon 032-881-774 ili 061-461-517. Razlog tome je što pristup ovim bolestima traži njihovo dobro poznavanje i pravilno tumačenje medicinske dokumentacije koja nam se, prije početka fitoterapije treba predočiti, da bi se svakom pacijentu ponaosob mogla napraviti odgovarajuća kombinacija preparata. 

 

adenom 2

    Biljnim preparatima fireme,, Dren ,, najbolji rezultati se postižu kod makroprolaktinoma hipofize ( prolaktinom i somatotropinoma ), te kod mikro i makro kortikotropinoma ( Kušingova bolest ), a najviše iskustva imamo u tretmanu makroadenoma koji izlučuje hormon prolaktin. To su uostalom i najčešći makroadenomi hipofize i na njima ćemo čitaocima objasnitu djelovanje biljnih preparata. Kako su makroadenomi velike tumorske tvorbe, osim što izlučuju velike količine hormona, svojim rastom pritišću okolne strukture i urastaju u njih, čime izazivaju različite tegobe, ovisno o pravcu rasta i veličini tumora. Najčešće posljedice prisustva tumora hipofize su oštećenje ili potpuni gubitak vida, glavobolja, povraćanje, napadi epilepsije i smanjena funkcija hipofize, što je posljedica pritiska tumora na tkivo hipofize. Mi tumor tretiramo sa tri pripravka. Jedan pripravak uspostavlja normalnu sekreciju hormona djelujući na osovinu kora velikog mozga -hipotalamus-hipofiza, a druga dva djeluje direktno na tkivo tumora koje usljed toga atrofira ( propada ). Rezultati ovog zajedničkog djelovanja  biljnih preparata manifestuju se dosta brzo, jer usljed smanjenja tumorske mase slabi pritisak na hipofizu i okolna tkiva. Prvi klinički znak je poboljšanje vida, što ukazuje na smanjenje tenzije na optičke strukture. Prestaju glavobolje, povraćanje, dolazi do poboljšanja rada izvršnih hormonskih žlijezda: štitne, nadbubrežne, spolnih žlijezda.      

      Normalizacijjom prolaktina uspostavlja se fertilitet ( plodnost ), jer je visok prolaktin uzrok neplodnosti kod oba spola. Poboljšava se opće psihičko stanje. U većini slučajeva veličina makroadenoma se značajno smanjuje nakon 2 – 3 mjeseca korištenja preparata. Primjena biljnih preparata se nastavlja sljedećih 6 – 12 mjeseci. Funkcionalni makroadenomi vrše produkciju hormona koji višekratno nadmašuju normalne vrijednosti. Primjerice makroprolaktinom može izlučiti 5 000 – 20 000 mlU/L hormona prolaktina, a normalne vrijednosti iznose 78 - 380 mlU/L ( 2 - 30 ng/mL ), što je za  20 – 80 puta više. Našim preparatima uspjeli smo za nekoliko mjeseci dovesti serumski prolaktin u okvire normalnih vrijednosti. Pretrage koje su liječnici vršili kod naših pacijenata pokazale su ili nestanak tumora, ili je tumor bio vidljiv, ali znatno manjih dimenzija i hormonski potpuno neaktivan, što ukazuje da je tumor potpuno sterilan, odnosno da je izgubio sposobnost rasta i sposobnost hormonske produkcije. Imali smo pacijenate koji su imali velike hormonski aktivne  makroadenome ( od 2 pa do preko 6 cm ) i kojima je uz to vid bio značajno poremećen. Koristili su bromergon koji je davao slabe rezultate i bili su naručeni za operaciju. Nakon korištenja naših preparata tumorska masa se ili smanjila ili je potpuno nestala, dok su im se hormone i vid potpuno normalizovali.

 

Kombinovano liječenje

     Adenomi hipofize, kao uostalom i svi drugi tumori, su heterogena skupina oboljenja i značajno se međusobno razlikuju. Te razlike nastaju zbog gubitka genetske kontrole stanica koje izgrađuju tumor i teško je naći dva potpuno ista tumora koja bi na molekularnom nivou bila potpuno identična. Ove razlike unutar iste grupe tumora ( npr. makroprolaktinomi ) čine ih drugačijim u smislu brzine rasta, agresivnosti, izlučivanja hormona, a utiču i na njihovog odgovora prema medikamentnom liječenju. Zbog toga imamo makroprolaktinome koji dobro odgovaraju na liječenje bromergonom i dostinexsom, imamo one za čije je liječenje potrebna puno veća doza ovih lijekova, kao i one koji uopšte ne odgovaraju na terapiju. Kad se tome doda i nepodnošenje bromergona ili dostinexa od strane ne malog broja oboljelih, kao i oni koji ove lijekove ne smiju koristiti zbog nekih srčanih oboljenja, onda je jasno da se medikamentno liječenje tumora hipofize nalazi na samom svom početku i da na ovom polju ima dosta prostora za traženje kvalitetnijih lijekova koji bi imali bolju učinkovitost, manje izražene nuspojave i koji bi djelovali i na tkivo tumora, ali i na više razine ( hipotalamus, kora velikog mozga ), koje su po svemu sudeći odgovorne za nastanak adenoma hipofize.

      Treba biti iskren i reći da u medicini nema garancije. Molekularne razlika unutar istih tumora hipofize su razlog zašto niti naši biljni preparati ne djeluju na sve funkcionalne tumore, međutim onda kad djeluju pokazali su izvanredan učinak. Treba reći i to da naši preparati mnogo bolje djeluju na makroprolaktinome nego na mikroprolaktinome i za liječenje mikroprolaktinoma, koji su često odgovorni za neplodnost, koristimo drugu biljnu kombinaciju koja treba da se troši kroz duži vremenski period. Nekada je potrebno pola godine, a nekad i duže, ali žene koje su ga koristile i kod kojih je pokazao djelotvornost su zahvaljujući ovom preparatu zatrudnile i danas imaju zdravo potomstvo.

     Oboljeli od tumora hipofize najčešće nam se javljaju tek onda kad metode koje koristi suvremena medicina dožive neuspjeh ili onda kad žele izbjeći operaciju. Većina njih i dalje koristi bromergon ili neki drugi agonist dopamina. Mi se bavimo proizvodnjom biljnih preparata i nemamo pravo niti propisivati medicinske lijekove, niti ih ukidati i naše preparate uvijek preporučujemo zajedno sa medicinskim, uz napomenu da se medicinski lijekovi nastave koristiti dok liječnik ne odluči drugačije.  Već sam napomenuo da naši preparati djeluju drugačije nego bromergon i njemu slični preparati, tako da je ponekad čak korisno koristiti ovu kombinaciju. Osim toga prema novim preporukama ,, Europsku agencij za lijekove,, najveća dnevna doza bromergona ( bromkriptina ), zbog mogućih srčanih problema, ne smije prelaziti 30 miligrama (  maksimalna doza za dostinex je ograničena na 3 mg sedmično ). Kod pojedinih pacijenata liječnici propisuju i duplo veću dozu bromergona ili dostinexa jednostavno zato što između dva zla biraju ono manje. I ovdje bi bila dobra kombinacija naših biljnih preparata, koji su potpuno neškodljivi  i bromergona odnosno dostinexa,  jer bi se medicinski lijekovi, uz korištenje biljnih preparata mogli smanjiti na maksimalnu dozu koju preporučuje ,, Europsku agencij za lijekove,,  ( uz saglasnost liječnika ), te bi se na taj način štetno djelovanje medicinskih lijekova značajno smanjilo.

      Kako su naši preparati potpuno neškodljivi mogu ih uzimati i trudnice kojima su medicinski lijekovi pomogli da razinu prolaktina, usljed prisustva adenoma, vrate u normalne granice, što im je omogućilo začeće. U trudnoći zbog pojačane produkcije estrogena može doći i do reaktiviranja adenoma hipofize ( posebno makroadenoma ) i do njegovog rasta. Ponovno uzimanje medicinskih lijekova u trudnoći dosta je rizično, posebno u prva tri mjeseca trudnoće, tako da bi najbolje bilo da se prvo proba sa našim preparatima. Za one koji se ipak odluče za operaciju biljni preparat bi pomogli utoliko što bi mogli smanjiti masu tumora, a prije svega njegove infiltrate koji urastaju duboko u zdravo tkivo, što bi značajno povećalo šanse da se tumor operacijom potpuno ukloni. O liječenju tumora hipofize gama nožem govorili smo u prošlom nastavku. Za one koje interesuje ovaj način liječenje reći ćemo da se prvi i do sad jedini uređaj za liječenje gama nožem na prostoru bivše Jugoslavije nalazi u Hrvatskoj. Koštao je oko 8 milijuna maraka, a cijena liječenja ovim uređajem je oko 6000 eura. Ipak da podsjetimo čitaoce, a o tome govorimo u tekstu vezanom za liječenje gama nožem, da tretman tumora hipofize gama nožem ima značajan nedostatak jer jednu do dvije godine nakon tretmana treba čekati da dođe do prestanka rasta tumora i još toliko da tumor prestane izlučivati hormone ( period latencije ). 

Imamo 57 gostiju i nema članova online