- Kontakt podaci -
 
  Telefoni:        e-mail:
     phone/fax:  ++387 (0)32 881 774                   dragan.trogrlic@tel.net.ba    
     mob:           ++387 (0)61 461 517        
  Preparati Ive i Dragana Trogrlića se mogu nabaviti jedino preko Dren doo. Žepče     
         

 

 

 

    Otkrićem hepatitisa izazvanog virusom C ( ranije se ta infekcija nazivala non-A non-B hepatitis ), mi smo na bazi ranijeg iskustva sa hepatitis-B virusom uspjeli proizvesti

hepatitis1

hepatitis2biljne preparate koji su pokazali povoljan učinak u liječenju posljedica hepatitis- B i hepatitis - C infekcija, tačnije u kontroli jetrenih markera. Preparati se sastoje od biljaka obrađenih posebnim tehnološkim postupcima, već u vegetativnom stadiju. Da bi primijenili preparate, prije terapije, potrebni su nam klinički i laboratorijski parametri. To su prije svega dijagnoza postavljena na osnovi općeg stanja jetra.

   Vrijednosti aminotransferaza (ALT, AST), bilirubin, željezo, a kod infekcije hepatitis - C virusom i anti-HCV marker, kvalitativni HCV-RNA test i broj kopija virusa. Naši preparati djeluju na virus tako da se bolest iz aktivnog povlači u pasivno (perzistirajuće) stanje, što se može pratiti snižavanjem vrijednosti ALT, AST i drugih parametara kao što su pad broja kopija virusa, često i ispod detektabilne granice.

   Nastupa poboljšanje općeg zdravstvenog stanja bolesnika, čak i ako je nastupila fibroza, pa i ciroza jetra. Naši preparati mogu se koristiti paralelno sa primjenom interferona (pegazis) i ribavirina čiju djelotvornost povećava i značajno olakšava podnošenje medikamentne terapije.

   Preporučuje se preventivna primjena kod HBV i HCV-perzistirajućih infekcija. Ovi preparati se mogu primjenjivati i u slučajevima kada inficirani imaju i druga oboljenja kao što su: šećerna bolest, oboljenja štitnjače, kronične srčane i bubrežne bolesti, sklonosti krvarenju, psihičke bolesti, bakteriurije, autoimune bolesti itd. Kod onih koji imaju ove bolesti kombinirana medikamentna terapija, koju koristi suvremena medicina, se ne može primijeniti.

DIJETA

 

     Prije svega moram napomenuti da se osobe oboljele od virusa B ili C moraju vakcinisati protiv virusa A, jer ova dva virusa u kombinaciji mogu uzrokovati superinfekciju, koja može ozbiljno pogoršati zdravstveno stanje oboljelog.

     Virus C najviše problema čini preko molekula željeza i putem slobodnih radikala čini velika oštećenja na jetrenim ćelijama (stanicama), stoga je ova dijeta usmjerena u pravcu smanjenja učinka slobodnih radikala, kao i održavanje nivoa željeza na minimumu.


    U hrani postoje dva oblika željeza:

  • Hem željezo koje se nalazi u mesu, piletini i ribama i kojeg naš organizam lako apsorbuje i Ne-hem željezo koje se nalazi u žitaricama (integralnim) i voću i koje organizam apsorbuje puno teže.

  • Ne samo da se ovaj oblik teže apsorbuje, nego je još dodatno otežano prisustvom tzv. fitata koji se nalaze u voću žitaricama, čaju i kafi, stoga voće i žitarice treba uzimati što češće, a na minimum svesti uzimanje mesa i piletine. Ribu (morsku) treba uzimati bar dva puta sedmično, jer je ona dobar izvor selena (element koji ulazi u sastav enzima glutation-peroksidaze i koji je važan u čišćenju organizma od gore spomenutih slobodnih radikala).


     Pored ribe dobar izvor selena su i gljive (osim šampinjona ), kao i integralne žitarice, posebno ječam.


     Virus hepatitisa B, je mnogo infektivniji od virusa C, tako da se lako može prenijeti sa majke na plod. To se najčešće dešava u trenutku samog poroda. Posebno je opasna koinfekcija, kad se u organizmu zajedno nađu virus B i delta virus(Hepatitis D virus). Za oba ova virusa važna je ishrana koja  u sebi sadrži antioksidanse. Mnogo je bolje uzimati hranu bogatu antioksidansima, nego nadomjestke u vidu multivitaminskih kompleksa.

ANTIOKSIDANSI

 

     Antioksidansi su najdjelotvornije tvari u borbi protiv slobodnih radikala. Pored već spomenutog selena u grupu antioksidanasa spadaju:
Beta-karoten, vitamin E, vitamin C, bioflavonoidi i likopen.

  • Beta karoten je biljna boja topiva u mastima. Daje boju mrkvi, bundevi i voću. Kako je ova boja topiva u mastima poželjno je praviti čorbu od mrkve u koju ćemo dodati malo maslinovog ulja, koje će poboljšati apsorpcijubeta-karotena.
  • Vitamin E je također topiv u mastima. Naziva se i vitaminom sjemenki i ima ga dosta u sjemenkama suncokreta, bundeve, susama, oraha, kikirikija itd. Takođe ga ima dosta i u nerafinisanim uljima koja se prave od ovih sjemenki, kao i u maslinovom ulju.
  • Vitamin C se nalazi u voću, posebno u limunu, grejpu, naranči, jagodama, borovnicama. Ovde je važno napomenuti da vitamin C poboljšava apsorpciju željeza, stoga voće treba uzimat tek sat vremena nakon obroka, a prestati uzimati jedan sat prije obroka. Ovo važi za oboljele od virusa C.
  • Bioflavonoidi su biljne boje topljive u vodi. Oni daju boju većini voća: borovnicama, kupinama, malinama, ribizlama, jagodama, trešnjama. Ispitivanja su pokazala da su bioflavonoidi vrlo važni u očuvanju integriteta DNA, jer sprječavaju mutacije i na taj način direktno štite organizam od raka.
  • Likopen je biljna boja topljiva u mastima. Daje boju paradajzu, lubenici, crvenom grejpu crvenoj paprici i kajsiji.

Svi ovi antioksidansi su korisni i umanjuju štetu nastalu djelovanjem virusa, ipak studije su pokazale da je najkorisniji vitamin E.

   Pored ovih antioksidanasa spomenuo bih još dva vitamina koja su važna u borbi protiv virusa hepatitisa . To su folna kiselina i vitamin B12.
 Folna kiselina je vitamin lisnatog povrća (folium – list). Ima je dosta u salati, špinatu, zelenom luku, kupusnjačama. Ovde treba napomenuti da, ako se odlučite na suplemente folne kiseline (folna kiselina u tabletama), treba pripaziti da ne uzimate tablete u kojima su skupa folna kiselina i željezo, jer kao što je napomenuto visak nivo željeza u krvi olakšava virusu C napad na jetru.


     Vitamin B12 se ne nalazi u biljkama. Ima ga dosta u mesu, jajima i mliječnim proizvodima. Kako sam napomenuo meso treba jesti što manje, a kad ga uzimate, neka to bude piletina, bez kože i već spomenuta riba , jaja su vrlo bogata holesterolom i treba ih izbjegavati, a kad se jedu neka to bude samo bjelanjak. Od mliječnih proizvoda najbolji su nemasni sirevi, sirutka i kiselo mlijeko. Probajte uz svaki obrok pojesti par čena bijelog luka. To je bez sumnje jedna od najvažnijih namirnica. Izbjegavajte masnu hranu, a posebno hranu pravljenu na životinjskoj masti.


     Alkohol je posebno štetan za oboljele od hepatitisa. Svaki put kad se povrijedite, ranu zamotajte, da bi ste izbjegli da Vaša krv dođe u dodir sa vašim ukućanima.
Virus može izazivati cirozu jetre. Taj proces ide postetpeno i jetra sve više gubi svoju funkciju. Sa razvojem ciroze dolazi do ,,zaobilaženja dijela krvi,, jer oboljeli dijelovi jetre ne mogu obavljati svoju normalnu funkciju. To za posljedicu ima opterećenje vena koje idu uz jednjak. Zbog tog preopterećenja stjenke tih vena postaju tanke i lako pucaju, izazivajući pri tom krvarenja, koja se teško zaustavljaju. Pucanje tih vena najčešće izaziva hrana koja vrši pritisak na vene. Stoga oboljeli od ciroze treba da dobro sažvaću hranu, da zalogaji budu manji i da se hrana što više uzima u tečnom obliku.


      Kod oboljelih od ciroze bilo bi dobro razmotriti vakcinu protiv pneumokoka (izaziva upalu pluća) i gripe. 
Ova dijeta neće uništiti Virus , ali će usporiti njegovo djelovanje.

Imamo 49 gostiju i nema članova online