- Kontakt podaci -
 
  Telefoni:        e-mail:
     phone/fax:  ++387 (0)32 881 774                   dragan.trogrlic@tel.net.ba    
     mob:           ++387 (0)61 461 517        
  Preparati Ive i Dragana Trogrlića se mogu nabaviti jedino preko Dren doo. Žepče     
         

 

 

 

    Na stranicama naše web stranice zainteresirane smo detaljno upoznali sa rakom dojke, njegovim nastankom, biologijom i načinima liječenja. Prikupljajući podatke obavili sam veliki broj razgovora sa zdravstvenim ustanovama, liječnicima i ženama koje boluju od raka dojke. Raspitivali sam se o mogućnostima genskog testiranja na gene odgovorne za rak dojke i poredili liječenje u inozemstvu i kod nas, prisustvovali predavanjima o raku dojke i njegovoj prevenciji. Cilj nam je bio da čitaoci, a posebno oboljele žene, imaju kompletan pregled ovog problema. U ovom dijelu upoznat ćemo čitaoce i sa biljnim preparatima koji mogu pomoći kod raka dojke, kao i sa preparatom koji ublažava neželjene posljedice korištenja hormonskog liječenja Tamoxifenom.

 

Biljni preparati firme ,, Dren ,,  doo Žepče

rak dojke1    Biljni preparati definitivno imaju svoje mjesto u liječenju zloćudnih tumora. Osnivači firme ,,Dren,, Ivo i Dragan Trogrlić razvili su biljne kombinacije koje su se pokazali djelotvorne kod raka dojke, ali i kod ostalih zloćudnih tumora čiji je rast povezan sa hormonskom stimulacijom uključujući i rak prostate kod muškaraca. Ovu biljnu kombinaciju čine najmanje četiri čaja koje smo označili sa Mb-1, Mb-2, Mb-3 i Mb-4. Svaki od ovih čajeva djeluje na drugačiji način, a najbolje ih je koristiti skupa sa liječenjem koje koristi suvremena medicina. Da bi se naši preparati mogli koristiti moramo imati podatke o tumoru, njegovoj veličini, proširenosti, hormonskom statusu, kao i način liječenja koje planiraju liječnici, jer sastav čajeva zavisi od ovih podataka. Sastav čajeva prilagođava se podacima dobijenim od pacijenata. Kod nas se, nažalost još uvijek često rak dojke dijagnoticira u stadiju kod je lokalno rak dojke2uznapredovao i koji se definiše kao IIIB klinički stadij bolest, odnosno onaj stadij u kojem je tumor bilo koje veličine, i koji je zahvatio 4-9 pazušnih limfnih čvorove prve i druge etaže, ali nema udaljenih metastaza. Kod liječenja lokalno uuznapredovalog raka dojke liječnici terapiju počinju kemoterapijom da bi smanjili masu tumora, nakon čega slijedi operacija i nakon toga zračenje. Kemoterapija, između ostalog, djeluje štetno na ćelije krvi usljed čega dolazi do anemije i pada imuniteta.

    Pad imuniteta slabi odgovor imunog sistema pacijenta da se bore protiv ćelija raka, dok anemija značajno smanjuje djelotvornost radioterapije ( zračenja ) u uništavanju preostalih ćelija raka, jer zračenjem se većina ćelija raka ubija indirektno, odnosno takoda se od kisika koji dolaze u ćelije raka putem krvikrvi stvarajuslobodni radikali koji ćelijskim strukturama nanose štetu koja ih ubija. Ako ćelije raka nisu snabdjevene dovoljnom količinom kisika, izostat će stvaranje slobodnih radikala i većina njih će preživiti zračenje. Znajući to mi u našim preparatima imamo biljke koje direktno djeluju na tumor i druge koje kod većine pacijenata u većoj ili manjoj mjeri uspjevaju održati krvnu sliku rak dojke3prilikom kemoterapije i na taj način poboljšati efekte zračenja. Ovde se dakle radi o tome da se biljnim preparatima, sa jedne strane aktivno učestvuje u uništenju ćelija raka i to djelujući direktno na tumor, a sa druge se pomaže da liječenje koje koristi suvremena medicina bude što djelotvornije. Preporučujemo da se Mb čajevi kod uznapredovalog raka dojke koriste 8-12 mjeseci nakon čega bi trebalo koristiti čaj za preventivu. Ako je kod liječenja tumora prvi izbor liječnika operacija, nakon čega slijedi dopunsko liječenje zračenjem i / ili kemoterapijom ove preparate trebalo bi koristiti tri mjeseca odmah nakon operacije i nakon toga preventivu.


     Sljedeći važan podatak za pripremu naših biljnih preparata je stanje hormonskih receptora i u slučaju da su oni pozitivni u sastav čajeva ulaze i oni za hormonsku regulaciju, a ako pacijentica ima Her-2 pozitivne receptore i koriste lijek herceptin daje se druga biljna mješavina, jer je liječenje heceptinom imunoterapija, tako da je za ove pacijentice nužno da im maksimalno dobro funkcioniše imunološki sistem koji u suradnji sa herceptinom uništava ćelije raka. Bolesnice sa Her-2 pozitivnim receptorima takođe bi trebale Mb preparate koristiti 8-12 mjeseci zbog mogućeg razvoja recidiva i pojave udaljenih metastaza.

 

Mb-preparati i CAF protokol

 

    Sve pacijentice oboljele od raka dojke ne mogu se liječiti na optimalan način. Razlog tome je njihovo opšte stanje i prisustvo drugih bolesti zbog kojih se liječenje mora prilagoditi njihovom trenutnom zdravstvenom stanju. Tako na primjer kombinacija citostatika koja se daje po CAF  protokolu ( Ciklofosfamid, Adriamicin,  5 Fluorouracil ) je kombinacija citostatika kojima se postiže najviše uspjeha u liječenju raka dojke. Njime se liječe agresivni oblici raka, kao i lokalno uznapredovali tumori. Međutim tu je problem citostatik adrijamicin koji može oštetitit srčani mišić i zbog toga ovu komcinaciju citostatika mogu primiti samo mlađe žene koje nemaju srčane tegobe, dok se ostalim ženama daje druga kombinacija citostatika koja je manje štetna za njihovo zdravlje, ali je i manje djelotvorna. Zbog toga se svim pacijenticama koje ne smiju uzimati CAF protokol preporučuje uzimanje Mb preparata kao dopunsko liječenje zajedno sa kemoterapijom ili neposredno nakon nje. Još jedan problem vezan je za korištenje adrijamicina u liječenju raka dojke. 
     Kod jednog dijela pacijentica rak je otporan na liječenje adriamicinom. Razlog tome je prisustvo tzv. proteina toplinskog šoka čije je prisustvo u ćelijama raka uzrok njihove otpornosti na adriamicin. Ako se odgovarajućim pretragama ustanovi prisustvo ovih proteina liječnici se odlučuju za drugu kombinaciju citostatika. Kod nas se prisustvo proteina toplinskog šoka u tumoru ne određuje što za posljedicu ima neodgovarajuće liječenje, nepotrebno oštećenje srčanog mišića i odgađanje radioterapije. Da stvar bude gora adrijamicin je prisutan kod svih kemoterapijskih protokola za liječenje uznapredovalog raka dojke i naši liječnici se često, nakon provedene kemoterapije adrijamicinom odlučuju na poštednu operaciju dojke, što je blago rečeno upitno, jer se ovakve operacije u svijetu rade samo u specijaliziranim ustanovama koje imaju odgovarajuću opremu i znanje i koje prije uvođenja kemoterapije rade testove na prisustvo proteina toplinskog šoka, dok je u svim drugim centrima izbor rak dojke4liječenja lokalno uznapredovalog raka potpuno uklanjanje dojke nakon čega slijedi dopunsko liječenje. Bez pristupa svakoj pacijentici pojedinačno i uzimanje dodvoljno podataka o raku niti izbor kombinacije citostatika nije odgovarajući, tako da se kemoterapija često daje napamet.

    Suvremena medicina pojavu metastaza tretira kao kroničnu bolest i liječenje je doživotno. Najkritičniji period za bolesnice liječene od raka dojke su prve dvije godine od trenutka dijagnosticiranja, jer se u te dvije godine najčešće pojavljuj recidivi i koštane metastaze. To, naravno, nije pravilo jer je bilo slučajeva de se metastaze pojave pet i više godina nakon završenog liječenja. Naši preparati su se pokazali dosta djelotvorni kod prevencije metastaza, ali i kao pomoć kad se metastaze pojave. Tu, naravno i liječnici trebaju uraditi svoj dio posla i liječiti metastaze onim što im stoji na raspolaganju (najčešće zračenje zahvaćenih kostiju). Kod nas se često umjesto scintigrafije kostiju, kojom se otkrivaju koštane metastaze dok još nema simptoma i kad se te metastaze dosta uspješno liječe, prati samo razina kalcija u krvi koji se oslobađa kad metastaze počnu uništavati kosti, što znači da se koštane metastaze otkrivaju kasno, što opet smanjuje šanse za njihovo liječenje.

 

Preparat za preventivu

 

preventiva     Uvođenje Tamoxifena u terapiju raka dojke značajno je unapredilo liječenje ovog oboljenja, povećao se broj izliječenih žena i povećalo petogodišnje preživljavanje.  Dugogodišnje korištenje ovog lijeka ima i svoje negativne strane, prije svega na unutarnji sloj maternice (endometrij ). Rizik za nastanak raka endometrija povećava se sa dužinom uzimanja tamoxifena. Utvrđeno je da je prosječna debljina endometrija koje lijek uzimaju pet i više godina iznosi oko 10 milimetara, što je značajno zadebljanje koje nastaje usljed stimulacije ćelija endometrija na rast od strane tamoxifena.

   Ova stimulacija ćelija na rast jedan je od bitnih uslova za razvoj raka i to je najvažniji razlog zašto ove žene češće oboljevaju od raka maternice. Zbog toga žene koje koriste tamoxifen moraju redovito kontrolisati stanje endometrija i u slučaju izražene hiperplazije endometrija moraju prestati sa korištenjem hormonske terapije. Obzirom da se više od 20 godina bavimo izradom hormonskih preprata i pratimo šta se na ovom polju događa uspjeli smo napraviti biljni mješavine koji sa dosta uspjeha prevenira rak endometrija i smanjuje negativne učinke tamoxifena. Biljni preparat za preventivu koriste mnoge žene koje se liječe tamoxifenom i rezultati su odlični, što se najbolje vidi po pregledima endometrija.

    Ovaj preparat preporučuje se svim ženama koje se liječe hormonskom terapijom. Dovoljno ga je piti dva puta dnevno ( u 7 i 19 sati ), a jedno pakovanje traje oko 40 dana. Preparat za preventivu preporučujemo i svim ženama u dobi od 35 - 60 godina, kad je rizik od zloćudnih tumora najveći, kao i kod onih koje su prvu menstruaciju dobile prije 12. godine ili imaju problema sa težinom. Posebno ga preporučujemo ženama koje u svojoj porodici imaju nekog ko je bolovao od raka dojke ili jajnika. Oboljelima od raka dojke preparat za preventivu preporučuje se nakon što završe terapiju Mb preparatima i to u trajanjo od 6 mjeseci do godinu dana.

Imamo 55 gostiju i nema članova online